ZENICA: Predstavljen program zapošljavanja osoba sa invaliditetom

FOTO: Zenicainfo.ba

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH priredio je danas u Zenici prezentaciju Programa zapošljavanja i samozapošljavanju osoba sa invaliditetom putem Javnog poziva koji je raspisan 16. marta, a traje do 6. aprila.

Fond je za ovu namjenu izdvojio sredstva u iznosu od 6.000.000 KM, te
dodatnih 3.250.000 KM za programe održivosti zaposlenosti osoba sa
invaliditetom.

Prezentaciji su prisustvovali zainteresovani predstavnici relevantnih
institucija, udruženja poslodavaca, komorskog sistema te kompanija koje
su zanteresirane za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Pravo na novčani stimulans mogu ostvariti osobe sa invaliditetom čiji stepen invaliditeta je 60 posto i više, kao i osobe sa lakom i umjerenom mentalnom retardacijom, odnosno intelektuelnim poteškoćama, koje se samozapošljavaju kroz određeni oblik obavljanja samostalne djelatnosti, uključujući poljoprivrednu djelatnost kao jedino  glavno zanimanje.

Sredstva novčanog stimulansa u skladu sa članom 54. Zakona, mogu se koristiti za jednokratna materijalna davanja, sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada, kreditna sredstva po povoljnim uslovima namijenjena kupovini mašina, opreme, alata, pribora potrebnog za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, poslovnog prostora i sredstva naknade razlike zbog smanjenog radnog učinka ili za sufinansiranje dijela plate asistenta osoba sa invaliditetom tokom rada i sufinansiranje dijela plate osobe sa invaliditetom koje se zapošljava.

Prednost prilikom izbora za dodjelu novčanog stimulansa imaju poslodavci koji zapošljavaju osobu sa invaliditetom  na neodređeno vrijeme, odnosno na period veći od 12 mjeseci, poslodavci koji će zaposliti teže zapošljivu osobu obzirom na stepen i vrstu invaliditeta, te poslodavci koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom pod opštim uslovima u smislu Zakona, pod uslovom da ispunjavaju kriterije Javnog poziva. (Š.B.)

FOTO: Zenicainfo.ba