U Zenici održana konferencija na temu “(Ne)zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona”

FOTO: Zenicainfo.ba

U Zenici je danas održana konferencija na temu „(Ne)zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona“ koju su organizovali World Wide Fund for Nature u Bosni i Hercegovini, Udruženje građana Fojničani Maglaj i Eko-forum Zenica.

Konferencija je organizovana kao dio zagovaračkih aktivnosti za unapređenje zaštite prirode u kantonu, kroz povećanje broja i površina zaštićenih područja.

Mi ćemo danas ovdje na ovoj konferenciji prezentirati pet, šest odnosno i sedam čak područja koja su potencijalna za zaštitu ovdje u Zeničko-dobojskom kantonu. Radi se o Matinskom Visu u općini Žepče, Mokra Megara u općini Maglaj, Orlja u općini Olovo, Babina-Tvrtkovac u općini Zenica i Zvijezda Vareš. Tu su također i područja Gornja Trstionica, Bistrik i Bare u općini Kakanj“, kazao je za portal Zenicainfo.ba sekretar Udruženja građana Fojničani Maglaj Davor Šupuković.

Davor Šupuković

Na konferenciji je predstavljeno trenutno stanje potencijalnih zaštićenih područja u kantonu.

Mi ćemo danas prezentirati da je ideja itekako pripremljena i da je ona plod mukotrpnog rada nevladinog sektora stručnjaka iz oblasti biodiverziteta biologije i tako dalje i naravno i šumarstva. U suštini sva ta nekakva osporavanja o ideji su po meni jako onako naivna, zato što mi trenutno u Zeničko-dobojskom kantonu imamo samo 1,50 posto zaštićenog teritorija, a standardi Evropske unije koje smo mi potpisali do 2020. godine su 17 posto“, navodi Davor Šupuković.

Osnovni cilj današnjeg skupa je uspostavljanje kantonalne javne ustanove za upravljanje zaštićenim produčjima na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona.

U komunikaciji sa kolegama iz ZE-DO kantona, gdje uključujem i nevladine organizacije i organe vlasti na kantonalnom nivou, lokalne samouprave, struku, nauku, došli smo do jednog momenta kada razgovaramo i komuniciramo u smislu organizovanja jedne javne ustanove koja bi preuzela taj posao na nivou ZE-DO kantona“, dodaje Đorđe Stefanović, izvršni direktor Svjetskog fonda za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini (WWF).

Đorđe Stefanović

Iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini poručuju da na nivou kantona žele da organizuju jednu takvu instituciju koja bi pomogla svim ostalim učesnicima, odnosno lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama da se odabrana područja stimulišu i da budu zaštićena, te da u budućnosti s njima se upravlja na jedan održiv način. (A. S.)

FOTO: Zenicainfo.ba