Gdje je danas 100 respiratora koji su nas koštali 10,5 miliona KM

Narednog mjeseca navršit će se pune dvije godine kako je za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH nabavljeno 100 respiratora ACM812 A, za koje je iz budžeta izdvojeno oko 10,5 miliona KM, a oni se ne koriste za liječenje oboljelih od Covid-19, zbog čega su i nabavljeni, izuzev što su jedno vrijeme bili u upotrebi na Covid odjelu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

No, njihovo korištenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi ubrzo je postalo predmetom istrage Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

PREKRIVENI NAJLONOM

Danas iz KCUS-a ne žele odgovoriti na naš upit kakva je sudbina 30 respiratora ACM812 A koje je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u martu prošle godine pred Sudom BiH “kovala u zvijezde” i tvrdila da ovi aparati “spašavaju živote”.

Respiratori ACM812 A u UKC Tuzla FOTO: D. B.

Podsjećamo, Izetbegović je bila jedna od svjedokinja u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se federalnom premijeru i ostalim akterima uključenim u nabavku respiratora sudi.

Za razliku od KCUS-a iz kojeg na upite Fokusa nikada ne odgovaraju, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla širom su otvorili vrata za ekipu Fokusa te spremno odgovarali na sva naša pitanja, kako o respiratorima ACM812 A tako i o drugim temama, o čemu intervju objavljujemo u našem drugom tekstu.

Doktor Alen Kamerić, generalni direktor UKC-a Tuzla, kazao je za Fokus da je taj centar od Federalne uprave Civilne zaštite dobio 25 respiratora ACM812 A. Međutim, respiratori nisu nikada “prešli prag” ove zdravstvene ustanove.

Alen Kamerić FOTO: D. B.

Ekipa Fokusa snimila je ove “hitno nabavljene i prijeko potrebne” aparate u jednom od skladišta UKC-a. Svih 25 uredno su složeni i prekriveni zaštitnim najlonom. Sudeći prema izjavama doktora Alena Kamerića, generalnog direktora UKC-a Tuzla, respiratori ACM812 A neće ni biti korišteni za liječenje pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Zato što to nisu respiratori koji se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, naročito za pacijente oboljele od Covid-19. To je zvaničan stav našeg tima anesteziologa da ti respiratori nisu za jedinice intenzivne njega. Respiratore ACM812 A koje smo dobili od Federalnog kriznog štaba mi nikada nismo primili u vlasništvo UKC-a, oni se idalje vode na nivou FŠCZ jer je Federalna uprava Civilne zaštite to kupila i nama je proslijeđeno bez da nas je iko pitao da li nama to treba ili ne treba i koja vrsta respiratora. Samo su nam ih donijeli i oni su i dalje u skladištu. Šta će oni s njima raditi ja zaista ne znam, ali ti respiratori nisu za upotrebu u jedinicama intenzivne njege i dok sam ja na čelu ove ustanove, oni neće biti instalirani – kazao je doktor Kamerić za Fokus.

KB ZENICA: IMAMO KVALITETNIJE APARATE

I u Kantonalnoj bolnici u Zenici pitali smo da li koriste respiratore ACM812 A. Odgovor na upit Fokusa iz Ureda direktora KB Zenica Rasima Skomorca poslao je doktor Kasim Spahić.

– Kantonalna bolnica Zenica dobila je 12 respiratora ACM812 A. Raspoređeni su u Covid odjel i Odjel interne medicine. Trenutno se ne koriste jer imamo dovoljno kvalitetnijih aparata – naveo je doktor Spahić, ne precizirajući da li su koristili ove respiratore.

Respiratori ACM812 A u UKC Tuzla FOTO: D. B.

Zanimljiv odgovor na upit Fokusa o tome koriste li respiratore ACM812 A stigao je iz Opće bolnice u Tešnju. Doktor Omer Bedak, direktor ove bolnice, kazao je da oni posjeduju četiri respiratora ACM812 A koje su dobili od FUCZ-a, ali da nisu u funkciji.

Na naš upit da li koriste respiratore ACM812 A, u Kantonalnoj bolnici Goražde kažu da imaju dva takva aparata, ali da ih ne koriste.

– Za sada imamo dovoljan broj respiratora, tako do sada spomenuti respiratori nisu stavljeni u upotrebu. Respiratori se redovno puštaju u probni rad. Ukoliko bude veći priliv pacijenata koji imaju potrebu za respiratorom, oni se mogu staviti u funkciju – naveli su za Fokus iz Kantonalne bolnice u Goraždu.

Fokus je upite o tome da li koriste respiratore ACM812 A koje su dobili od FUCZ-a uputio i bolnicama u Konjicu, Livnu, Jajcu, Novoj Bili, Travniku i Orašju, ali na naš upit nisu odgovorili.

Respiratori ACM812 A u UKC Tuzla FOTO: D. B.

Opća bolnica u Sarajevu, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru i Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, kako je ranije potvrđeno Fokusu, nisu ni htjeli preuzeti respiratore ACM812 A od FUCZ-a, jer su se još neposredno nakon uvoza ovih uređaja očitovali da oni ne zadovoljavaju potrebe oboljelih od Covid-19 za respiratornom podrškom.

STRUKA I POLITIKA

I dok optuženi za nabavku respiratora ACM812 A pred Sudom BiH u procesu koji se vodi protiv njih osporavaju nalaze vrsnih anesteziologa, uključujući i onaj koji je pred Sudom iznio vještak Ismet Suljević, činjenica da se ovi respiratori ne koriste u zdravstvenim ustanovama FBiH za koje su i nabavljeni, i to zbog toga jer ih anesteziolozi ne smatraju adekvatnim, govori dovoljno. Također, činjenica da su skupo plaćeni respiratori danas u skladištima još jednom potvrđuje pogubnost toga što oni koji su ih nabavljali nisu konsultirali stručnjake o tome kakve aparate nabavljaju.

Respiratori ACM812 A u UKC Tuzla FOTO: D. B.

No, ma kolika bila šteta što je početkom pandemije faktički bačeno oko 10,5 miliona KM za beskorisne respiratore, danas se sa sigurnošću može reći da je najveći uspjeh otkrića i zanimanja javnosti za nabavku ovih respiratora u tome što je očigledno bolje što su završili u skladištima, nego na pacijentima.

Jer, jasno je da je bilo pokušaja da se ovi respiratori stave po svaku cijenu u funkciju samo da bi se opravdala njihova namjena i da bi se odbranili optuženi za njihovu nabavku.

Nasreću, u većini bolnica u FBiH za stavljanje u funkciju ovih respiratora pitana je struka, a ne politika.

Fokus.ba