ZENICA: Održano predavanje o Ivi Andriću pod nazivom Suzo zenička i marburška

FOTO: Zenicainfo.ba

U dvorani „Fra Ljubo Hrgić“ u Zenici sinoć je održano predavanje o Ivi Andriću pod nazivom “Suzo zenička i marburška“.

Takozvani zenički period u životu i književnom djelu Ive Andrića najmanje je poznata faza iz njegovog životopisa, pa je zato i tema sinoćnjeg predavanja bila upravo ta da se nešto više kaže o tome šta je taj pisac radio tokom Prvog svjetskog rata u Zenici, kako je živio, s kim je živio i šta je pisao.

Sam naziv predavanja „Suzo zenička i marburška“ zapravo je citat, to je dan stih iz jedne njegove pjesme, koja se zove pjesma Vretena i odnosi se svakako na uzničke dane u Mariboru, u zatvoru kada je bio pod istragom zbog svojih veza sa pokretom, tačnije strujom pod nazivom Mlada Bosna“, istakao je Enes Škrgo, viši kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Enes Škrgo

Zenica je bila druga stanica Andrićevog življenja sa bosanskim fratrima, a ovim predavanjem o nobelovcu Andriću, organizatori su se željeli vratiti u prošlost i na taj način ispričati pojedinosti iz njegovog života.

Mi, kao nekakav mali doprinos dajemo tome svemu tog njegovog boravka jer nikad ne smijemo zaboraviti Ivo je nekako došao kod nas što je bio povezan sa fratrom Alojzijom Perčinlićem, a onda najveća veza je bila njegova mama koja je bila kuharica kod Alojzija i u Ovčarevu kod Travnika, a i ovdje u Zenici“, naveo je fra Marko Kepić, župnik župe Svetog Ilije Proroka.

Fra Marko Kepić

Pisac svoj život može pretočiti u književnost i pisanu riječ te na taj način svim sljedećim generacijama ostaviti svoje vlastite ispovijesti, što je Andrić pokazao i dokazao svojim djelima. (A. S.)