U Gradu Zenica uspješno završen još jedan projekat energetske efikasnosti

U Zenici je uspješno implementiran još jedan projekat energetske efikasnosti u okviru kojeg su izvedeni  radovi na izradi termoizolacione fasade i zamjene fasadne stolarije na objektu TechnoPark, u vlasništvu Grada Zenica, a koji se nalazi u Poslovnoj zoni Zenica 1.

Projekat „Utopljavanja objekta TechnoParka Zenica“ je realizovan u saradnji sa Fondom za Zaštitu okoliša FBIH, čija ukupna vrijednost iznosi 215.417,88 KM sa PDV-om. Projekat je sufinansiran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 100.000 KM, a ostatak sredstava u iznosu od 115.417,88 KM je obezbjeđen u Budžetu Grada Zenica za 2021. godinu.

Prema riječima Amre Mehmedić, pomoćnice Gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, projektom su implementirane mjere energijske efikasnosti i to zamjena stolarije i termoizolacija vanjskih zidova, a u svrhu smanjenja toplotnih gubitaka.

„Implementacijom ovog projekta su značajno unaprijeđeni uslovi za boravak 39 privrednih subjekata, odnosno 152 zaposlenika, korisnika prostorija TechnoParka. Pored povećanja komfora korisnika, implementacijom projekta su se stvorile pretpostavke za racionalno korištenje energenata što doprinosi poboljšanju kvaliteta zraka i smanjenju troškova za zagrijavanje i hlađenje objekta“, kaže Mehmedić.

Radove na objektu je izvodila firma ˝Žaluzine style˝ d.o.o. Zenica, a stručni nadzor nad izvođenjem svih faza vršilo je JP za prostorno planiranje i uređenje grada d.o.o. Zenica

Cilj projekta je provođenje mjera energetske efikasnosti definisanih u energijskom auditu izrađenom u 2018. godini od strane ovlaštene firme.

„Grad Zenica namjerava kontinuirano izdvajati sredstva za poboljšanje enrgetske efikasnosti u stambenim i javnim objektima na području grada Zenica“, zaključila je Amra Mehmedić, pomoćnica Gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem.