Trakić: Penzioneri razočarani prolongiranjem usvajanja Zakona kojim bi se povećale penzije

Mustafa Trakić

Dom naroda Parlamenta FBiH na zadnjem zasijedanju u četvrtak, 17. februara, mada se to očekivalo, ipak nije usvojio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o PIO, a entitetska vlada je zadužena da u roku od 15 dana otkloni nedostatke u sadržaju Prijedloga ovog Zakona.

Ovo prologiranje umnogome je raočaralo penzionere, jer bi ovaj Zakon donio vanredno usklađivanje penzija i njihovo povećanje.

“Potpuno smo zatečeni ovim, jer je prethodno komisija Vlade FBiH  zajedno sa Savezom udruženja penzionera FBiH usvojila amandmane na Zakon o izmjenama i dopunama zakona o PIO, uputila ih federalnoj Vladi, koja ih je  prihvatila, kao potom i Predstavnički dom Parlamenta FBiH i mi smo očekivali da se to isto, bez problema, desi i na Domu narodu”, pojašnjava Mustafa Trakić, član UO Saveza udruženja penzionera FBiH, smatrajući da su pojedini  delegati htjeli da dokažu da je Vlada FBiH nesposobna da uradi nešto, iako su sredstva već obezbijeđena za vanredno i redovno usklađivanje penzije.

“Rok od 15 dana za otklanjanje nedostataka Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o PIO dat je namjerno, jer se za 15 dana na Parlamentu FBiH usvaja budžet Federacije za ovu godinu, tako da vanredno usklađivanje penzija ne možemo imati krajem trećeg mjeseca, kako se to očekivalo i nastojalo postići”, ističe Mustafa Trakić, član UO Saveza udruženja penzionera FBiH.

Ovim je usporeno i redovno i vanredno usklađivanje penzija, kao i njihovo povećanje, koje penzioneri već dugo i željno očekuju. (V.J.)