Odlazak velike glumice Šefike Korkut-Šunje

FOTO: BNP Zenica

Poznata zenička glumica Šefika Korkut-Šunje preminula je sinoć u 90. godini života, nakon kraće bolesti.

Šefika Korkut-Šunje dala je nesumljivo značajan doprinos radu i razvoju Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. 1956. godine započela je karijeru u zeničkom pozorištu, gdje je ostala do 1991. godine kada se penzionisala.

Sve vrijeme do odlaska u penziju bila je članica glumačkog ansambla BNP-a i igrala u skoro svim  kultnim predstavama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Dakle, u vrijeme kad je pozorište izbilo u sam vrh jugoslovenskog teatarskog života i kada je živjelo svoje zvjezdane trenutke, da tako kažem“, istakao je u razgovoru za portal Zenicainfo.ba Hasan Džafić, dramaturg u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Hasan Džafić

U periodu rata dala je vrlo značajn doprinos radu Bosanskog narodnog pozorišta kao rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene, u okviru čije produkcije režirala oko desetak predstava. Šefika je bila „majka“ svim glumcima zeničkog pozorišta zbog prijateljskog i srdačnog odnosa prema mlađim kolegama.

Članice Udruženja „Lotos“ godinama su sarađivale sa glumicom Šefikom kroz razne sekcije, a danas kažu kako je njen odlazak veliki gubitak za njih.

Bila je divan čovjek i družile smo se tu, i puno nam je pomogla u radu ove organizacije „Lotos“ gdje je ona kao glumica radila na nama dobrobit, učile smo od nje“, navela je Angela Jekaoc, članica Udruženja „Lotos“.

Angela Jekaoc

Odlazak Šefike  Korkut-Šunje je nenadoknadiv gubitak za teatarsku kulturu i umjetnost, ne samo za zeničku nego i za bosanskohercegovačku scenu. (A. S.)