Bivši komesar Semir Šut o mjerama za unapređenje stanja u saobraćaju

Povodom sve učestalijih saobraćajnih nesreća sa težim posljedicama, u kojima stradavaju pješaci, među kojima i maloljetne osobe, stručnim stajalištem oglasio se široj javnosti bivši policijski komesar MUP-a ZDK, Semir Šut.

„Mogu reći da je ova problematika bila i bit će i ubuduće aktuelna i stoga je neophodno posvećivati joj kontinuiranu pažnju“, konstatuje Šut.

Pri tome naglašava da je protiv čestih i grubih prekršilaca saobraćajnih propisa prema pješacima i drugim učesnicima u saobraćaju jedina efikasna mjera oduzimanje vozila,u čemu je ZDK pionir u našoj zemlji.

Bivši komesar Semir Šut ukazuje i na činjenicu da u cijeloj Federaciji, odnosno svim kantonima jedna kategorija vozača ne plaća izrečene novčane kazne, nema nikakvu imovinu pa čak i vozilo kojim upravljaju ne vodi se kao njihovo vlasništvo, tako da nemaju problem ni kod registracije.

„Uporno ne plaćaju kazne i to je manjkavost Zakona o prekršajima, koji je teoretski u svojim normama predvidio lišenje slobode zbog neplaćanja novčanih kazni, ali to nikad u praksi nije zaživjelo“, kaže Šut.

Napominje, da je nakon svega bitno analizirati propise, zajedničkim radom struke, policije, pravosuđa i doći do najboljih rješenja kako bi se otklonile ove nedaće i građanima omogućila bolja sigurnost u saobraćaju.(Š.B.)