ZENICA: Komemorativnim skupom na starom jevrejskom groblju obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

U organizaciji Jevrejske općine u Zenici i Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici je danas komemorativnim skupom na starom jevrejskom groblju u Raspotočju obilježen 27. januar, Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Ovo je 77. godišnjica otkako su savezničke trupe krajem Drugog svjetskog rata oslobodile logor Aušvic, koji je potom postao jedan od simbola stradanja Jevreja, ali i drugih žrtava u tom ratu, kada su nacisti i njihovi saradnici sistematski ubili 6 miliona Jevreja.

Obilježavanje ovog Dana prilika je još jednom ukazati na činjenicu da milioni izgubljenih života nisu samo istorijski i statistički podatak, nego nas obavezuje na odbacivanje antisemitizma i svakog drugog oblika mržnje i radikalizma, te nas poziva na nastavak zajedničkih napora u izgradnji svijeta mira, tolerancije i saradnje“, poručila je danas Daniela Ozmo Čulić, sekretar Jevrejske opštine Zenica.

Mi kroz ove datume, sjećajući se žrtava Holokausta, treba prije svega da učimo koliko čovjek može biti zao, a sa druge strane iz te lekcije možemo naučiti koliko trebamo ulagati energije, ljubavi i razumijevanja da bi gradili ljepši svijet”, naglasio je Kenan Hodžić, sekretar Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici, dodajući da se u Zenici sjećamo svih onih sugrađana Jevreja, koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, a poznata je strašna činjenica da je samo 24 Jevreja Zeničanina preživjelo logore smrti, koje smo imali u Drugom svjetskom ratu.

Jevrejska opština u Zenici je malobrojna i nastoji svojim djelovanjem njegovati kulturu, tradiciju i religiju Jevreja, doprinoseći umnogome i međuvjerskom dijalogu u ovom gradu. (V. J.)