Ženska košarkaška reprezentacija BiH u Osaku putuje 5. februara

FOTO: akta.ba

Žensku košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine narednog mjeseca očekuje kvalifikacioni turnir u japanskoj Osaki, gdje će imati priliku izboriti historijski nastup na Svjetskom prvenstvu.

Susreti prvog kola igraju se 10. februara, a planirano je da naše Zmajice pet dana ranije krenu na put u azijsku državu. Kako ističe generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan, pripreme za odlazak u Japan, kao i za nastup na takmičenju, zasad protiču u najboljem redu.

Specifične su okolnosti, zbog trenutne epidemiološke situacije je čak zabranjen ulazak stranim državljanima u Japan, ali sve se, što se nas tiče, odvija u dobrom pravcu. Administrativni dio u vezi samog putovanja uskoro bi trebao biti zaključen izdavanjem viza za naše igračice. Ne bi trebalo biti problema, Jonquel Jones je danas dobila vizu za Japan u diplomatskom predstavništvu u Moskvi, očekujemo da budu izdate također za članove stručnog štaba i ostale košarkašice u ambasadama i konzulatima zemalja u kojima igraju za svoje klubove. Izbjeći ćemo scenarij s kojim su suočene Ruskinje, jer ne mogu ući u SAD i svoje utakmice kvalifikacija će morati igrati u Dominikanskoj Republici“, govori Čolan te dodaje:

Osigurane su avionske karte, u Osaku putujemo preko Pariza. Let je 5. februara, a na konačno odredište stižemo 6. februara u jutarnjim satima, po tamošnjem vremenu. Prethodno će biti obavljeno PCR testiranje. U kontaktu smo sa svim reprezentativkama, one s nestrpljenjem čekaju treninge i utakmice kvalifikacija.

Podsjetimo, reprezentacija BiH u prvom kolu 10. februara igrat će protiv Bjelorusije od 16 sati po lokalnom vremenu (8 ujutro po našem vremenu). Dva dana kasnije Zmajice će odmjeriti snage sa Kanadom (15 sati po lokalnom, 7 ujutro po našem), a protiv domaće selekcije igrat će 13. februara (18 sati, 10 ujutro po našem).

Na Svjetsko prvenstvo, koje se tokom septembra održava u Australiji, plasirat će se tri najbolje selekcije iz grupe.

klix.ba