Rad zimskih službi: Sniježne padavine nisu uzrokovale veće probleme u saobraćaju

Gradska uprava Zenica prošle godine je potpisala  okvirne sporazume sa izvođačima za zimsko održavanje lokalnih puteva i gradskih ulica i to za dvije sezone – 2021/2022. i 2022/2023. godinu.

Služba za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice Grada Zenica u oktobru je izradila Program rada zimske službe Grada Zenice na lokalnim i nekategorisanim putevima i gradskim ulicama za sezonu 2021 / 2022. godina. Ovome su prethodile opsežne aktivnosti na dopuni podataka sa terena i provođenju postupaka javnih nabavki za izbor najpovoljnijih ponuđača za poslove održavanja. Četiri izvršioca odabrana su zbog pravovremene reakcije, a to su : Komgrad-Ze, Almy-transport, Špic-beton i Alba Zenica.

„Firma Almy-transport d.o.o. trenutno je zadužena za održavanje pet regionalnih cesta Zeničko-dobojskog kantona u dužini od oko 95 kilometara, a to su: Zenica-Vjetrenice, Čajdraš-Ovnak, Nemila-Bistričak, Nemila-Zenica-Lašva i Zenica-Arnauti-Donji Kakanj. Što se tiče lokalnih cesta grada Zenice, firma Almy-transport je zadužena za održavanje grupe tri, to jeste područje sjeverno od tunela Vranduk u dužini od oko 85 kilometara“, navodi Moamer Patković, odgovorno lice za održavanje puteva firme Almy-transport d.o.o.

Trenutno su opremljena 3 punkta zimske službe koji se nalaze u Nemili, Zenici i Babinu, i posjeduju odgovarajuću opremu, te dovoljan broj ljudi, mehanizacije i abrazivnog materijala za potrebe održavanja navedenih puteva tokom zimske sezone.

„Zbog trenutnih padavina sve ekipe zimske službe su na terenu, te nigdje nemamo zabilježenih većih problema, a saobraćaj se odvija normalno bez snijega i poledice na cesti“ kazao je za naš portal Patković.

Iz zimske službe apeluju na sve vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.(A.K.)