Godina na izmaku bila je jedna od težih za poljoprivrednu proizvodnju

“Tekuća godina za poljoprivrednu proizvodnju bila je jedna od težih, ako ne i najteža godina u zadnjih 30 ili čak 40 godina i to zbog velikih šteta na urodu voća, povrća i žita, izazvanih prvo kasnim mrazom, a potom i dugotrajnom sušom”, navodi Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, sumirajući na njenom kraju 2021. godinu.

“Sve ovo odrazilo se na brojna poskupljenja, aktuelna na tržištu, a uticaće i na stočarstvo, obzirom da će se stočari suočiti tokom zime sa nestašicom stočne hrane”, pojašnjava predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističući da su tokom ove godine, u cilju zaštite domaće proizvodnje tražili i uvođenje carina na uvoznu robu, ali da nažlost u tome nisu I uspjeli.

Zbog toga njihov zahtjev za zaštitom domaće poljoprivredne proizvodnje i ovdašnjeg poljoprivrednika, kako navode, ostaje aktuelan i u narednoj godini, te će njegova realizacija biti jedan od najvažnijih zadataka Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH I u 2022. godini.

“Osim toga samo za održavanje postojeće poljoprivredne proizvodnje na prostoru FBiH nužno je povećati I budžetska sredstava za poljoprivredu i na nivoima kantona, ali I Federacije BiH, a mi smo tražili da ta sredstva za narednu godinu  na nivou Federacije BiH budu 150 miliona KM, pa vidjećemo šta će dalje biti”, naglašava Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

(V.J.)