Grad Zenica u blokadi, sve aktivnosti Gradske uprave i resornih službi zaustavljene

Zbog spriječenosti Fuada Kasumovića da obavlja poslove iz nadležnosti gradonačelnika, sve aktivnosti Gradske uprave nalaze se pred paralizom, potvrdio je ovo na današnjoj press konferenciji Selver Keleštura, sekretar Gradske uprave.

“Po Zakonu i Statutu Grada Zenica gradonačelnik je jedini ovlašteni da predlaže i potpisuje sve akte iz nadležnosti rada Gradske uprave. Zbog njegovog odsustva sve je dovedeno u pitanje”, potvrdio je Keleštura.
Tokom press konferencije javnosti su se obratili i pomoćnici gradonačelnika.

Sumea Mujakanović je kazala da se njena Služba suočava sa velikim problemima.
„Jednokratne naknade za novorođenu djecu, jednokratne naknade za građane koje idu iz ove Službe apsolutno neće biti isplaćivane. Tranše za javna preduzeća i javne ustanove nisu isplaćene niti u ovom trenutku mogu biti isplaćene što znači da će svi oni biti djelimično onemogućeni u svom radu. Radi se od deset preduzeća i ustanova i oni neće imati priliku dobiti redovnu tranšu koju isplaćujemo iz budžeta do kraja ove godine”, kazala je Mujkanović. Pored ovih upitno je i održavanje puteva, isplata reprograma za Čelik, isplata prema nevladinim organizacijama, također se neće moći isplaćivati.
Ono što je jako bitno jeste da su u ovom trenutku svi razvojni projekti Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija došli u pitanje. Radi se o projektima vrijednosti više od 100 miliona maraka.
„Grad Zenica je nosilac svih tih projekata, dok je naše preduzeće tehnički realizator. Za kredite koje već otplaćujemo decembrasku ratu neće biti moguće platiti. Kada je riječ o projektu tretmana otpadnih voda, lanac kreće od našeg preduzeća pa do Vijeća ministara. Zbog nemogućnosti gradonačelnika da potpiše svoj dio, ovaj lanac je prekinut”, kazao je Emir Pašalić, direktor JP Vodovod i kanalizacija.
Zbog novonastale situacije cijeli grad je pred paralizom, a od prvog dana naredne godine bilo kakave isplate neće biti moguće jer se neće moći usvojiti niti budžet, niti privremena Odluka o finansiranju tako daće sve aktivnosti gradske uprave stati.(N.G.)