Svi vijećnici, izuzev SDA i A-SDA, potpisali molbu za ubrzavanje saslušavanja svjedoka u predmetu “Zenicatrans”

Vijećnici u Gradskom vijeću Zenica, svjesni činjenice da ostanak gradonačelnika Fuada Kasumovića znači blokada funkcionisanja grada, potpisali su molbu za ubrzavanje postupka saslušavanja svjedoka u slučaju “Zenicatrans”.

“Obraćamo Vam se s molbom da, u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti, učinite sve napore i maksimalno ubrzate postupak saslušanja svjedoka u krivičnom predmetu broj 04 0 K0121 IS 21 Kpp 17, protiv osumnjičenih „Kasumović Fuad i dr.”, gdje je odlukom Kantonalnog suda u Zenici određen pritvor u trajanju od 30 dana. S obzirom na to da prvoosumnjičeni, gospodin Kasumović Fuad, obnaša funkciju gradonačelnika Zenice, odnosno jedinog zakonitog i ovlaštenog organa izvršne vlasti, bez čijeg potpisa je u potpunosti blokiran i onemogućen rad organa lokalne samouprave, može doći do nesagledivih posljedica po Grad Zenicu.

Uvažavajući naprijed navedeno, a prvenstveno u pogledu ovlaštenog potpisivanja akata koji su bitni i bez kojih je nemoguće normalno funkcionisanje rada Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, ali i mnogih drugih privrednih subjekata, ovim dopisom potpisnika vijećnika u Gradskom vijeću Zenica, želimo da shvatite ozbiljnost novonastale situacije. Ovim dopisom Vas najiskrenije molimo da se ubrza postupak ispitivanja svjedoka u slučaju „Zenicatrans”, a samim tim spriječite eventualnu blokadu funkcionisanja Grada”, navodi se u dopisu.

Vijećnik Zeničke inicijative-Kasumović Fuad, Kenan Uzunović, je kazao kako su jučer pokušali stupiti u kontakt, kao vladajuća većina, sa SDA da potpišu molbu kako bi se spriječila blokada grada. “Apsolutno odbacujemo bilo kakve navode da se ovdje radi o pritisku bilo kakve vrste. Moram priznati kako se čudim saopćenju SDA koja pod vodstvom doktora pravnih nauka, koji je i zamjenik ministra pravde BiH, ne znaju proučiti Statut Grada Zenice. To više govori o njemu koji je sve osim pravnik, dok voda ljubavnice po Tučepima o trošku Univerziteta”, poručio je Uzunović.