Postignut sporazum za zahtjeve rudara: Prekida se radnički neposluh

FOTO: Zenicainfo.ba

Timovi Vlade Federacije BiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja postigli su na današnjim pregovorima u Sarajevu sporazum oko zahtjeva Sindikata.

Osim ranije prihvaćenih zahtjeva, danas je dodatno dogovorena smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića i uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.

Dogovoreno je da će i dalje na čelu Javnog preduzeća „Elektroprivreda BiH“ biti Admir Andelija, što znači da ovaj zahtjev nije prihvaćen.

Ne možemo u potpunosti biti zadovoljni jer smo insistirali na smjeni generalnog direktora Elektroprivrede BiH, ali u konačnici smo izborili prihvatanje drugih zahtjeva“, izjavio je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata rudnika Zenica.

Prema njegovim riječima, tehnički direktori u rudnicima već su dobili naloge da pripreme pogone za nastavak proizvodnje. U rudniku Zenica to se može očekivati večeras, dodao je Avdić.

Uposleni u 7 rudnika u Federaciji BiH iz sastava Koncerna, otpočeli su 23. novembra radnički neposluh, odnosno obustavu proizvodnje, zatraživši između ostalog stavljanje van snage spornih Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku. U Sarajevu su prošle sedmice održani i dvodnevni protesti.

Na pregovorima od prije dva dana, između ostalog, dogovorena je nova veća cijena uglja koji će se dopremati za potrebe Elektroprivrede BiH. (Š. B.)