Amra Babić o privođenju Kasumovića: Današnja priredba ima za cilj pokazati snagu i strogoću sistema

Jedna od današnjih ” vrućih” vijesti iz javnog života je spektakl oko hapšenja gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića zbog navoda iz optužnice Zenicatrans.

Ne ulazeći u meritum, ne pokušavajući ni braniti ni optuživati Kasumovića, kao osoba koja je bila meta istih nalogodavaca ( i još sam), zbog političkog i ljudskog morala moram iznijeti svoj stav.

Današnja priredba je za cilj imala pokazati snagu i strogoću sistema, zaplašiti običnog čovjeka, bez suđenja osuditi nestranačkog, nezavisnog političara koji uživa podršku ogromnog broja građana i najvažnije: pripremiti ( očistiti) teren za opće izbore iduće godine.

Nije ovo prvi spektakl ove vrste, nije ni posljednji. Ne vjerujem ni da je nešto posebno zastrašeno Fudinih 30.000 birača. Naprotiv.

Zastrašivanje je ovo svih onih drugih i drugačijih koji se drznu suprotstaviti hobotnici ( pa se onda traži dlaka u jajetu….). A šta će sutra ujutro biti nije ni važno. Priredba je danas.

Pravna država nam treba i ona je cilj svakog poštenog građanina ove zemlje. Samo u pravnoj državi imamo sigurnost. Ali država mora biti podjednako pravna za sve. Ne smije biti povlaštenih niti zaštićenih.

Za državu jednakopravnih građana, odgovorne vlasti koja radi u interesu države i naroda, sistema koji je čvrst i nekorumpiran – za takvu BIH smo se borili i danas se borimo.

Sve drugo je neodrživa varka koja istina je traje već godinama ali polahko joj se nazire kraj.

Za kriminal, zloupotrebe ovlasti i položaja, neizmirivanje poreskih obaveza, nenamjensko trošenje i zloupotrebu budžetskih sredstava, uništavanje i otuđivanje državne – društvene imovine, trebaju odgovarati svi počinioci. Bez izuzetaka. Ali sa jasnim dokazima i uz pravedno suđenje.

Nažalost, danas nismo svjedoci takvih dešavanja.

Zbog toga, spektakl oko hapšenja Fuada Kasumovića na današnji dan, šalje mnogo poruka a najmanje ono što nam najviše treba: povratak povjerenja u sistem i institucije države BiH. Naše jedine domovine.