Dubioza kolektiv ispred zgrade Vlade sa rudarima

Foto: Vijesti.ba

Rudari koji od jučer protestuju pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu danas nastavljaju proteste istrajavajući u svojim zahtjevima.

Bend Dubioza kolektiv ispunio je obećanje i danas se pridružio stotinama rudarima koji drugi dan zaredom protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

“Volio BiH”, pjesma je kojom je Dubioza započela svoj nastup kojim će zasigurno zagrijati promrzle rudare.

Rudari koji protestima u Sarajevu zahtijevaju ostvarivanje svojih radničkih prava su, podsjetimo, proteklu noć proveli na otvorenom ispred zgrade Vlade, a sinoć su pozvali i članove Dubioze da im se danas pridruže.

“Mi rudari rudnika FBiH pozivamo Dubiozu kolektiv, najbolji bend u BiH i jedini koji ima petlju svima da kaže sve, da dođu na proteste u Sarajevo. Mi smo ispred Vlade FBiH”, rekao je jedan rudar.

Oglasili su se potom iz Dubioze i najavili svoj dolazak, što su i ispunili danas oko podneva.

“Nas su zvali i dolazimo. Pred Vladom FBiH ima dovoljno mjesta. Hajmo sutra svi. Solidarnost”, naveli su sinoć iz ovog benda.

“Mi nećemo pregovarati, želimo da oni prihvate naše zahtjeve”, poručio je sa razglasa jedan od rudara.

Vlada je sinoć formirala pregovarački tim za razgovore sa predstavnicima rudara, ali rudari su odbili pregovore ističući da o svojim zahtjevima ne namjeravaju pregovarati.

Oni traže stavljanje van snage pravilnika o plati, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić poručio je danas da neće odustati od svojih zahtjeva i da je ovo trenutak u kojem “ne smiju biti poraženi”.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije danas je ponovo uputio poziv sindikatima rudara na pregovore.

“Moj poziv je otvoren 24 sata dnevno, a s ciljem da zajednički nađemo rješenja za probleme rudnika i rudara. Razgovor je jedini način da dođemo do rješenja. Ovo je odnos između EPBiH i rukovodstva sindikata i kao medijator želim pomoći”, kazao je ministar Džindić.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je zahtjev predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću za sazivanje vanredne sjednice ovog doma.

Istovremeno je od federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije zatraženo da Vladi hitno dostave informaciju vezanu za stanje u rudnicima i zahtjeve rudara, a koju će Vlada FBiH uputiti ka Parlamentu FBiH.

U međuvremenu, premijer Novalić i ministar Džindić sastali su se u sjedištu Elektroprivrede BiH u Sarajevu sa generalnim direktorom JP Elektroprivrede BiH Admirom Andelijom. Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj temi rudarskih zahtjeva.

Ovom prilikom su federalni premijer i resorni ministar zatražili od generalnog direktora da se u rješevanju zahtjeva rudara ni u kom slučaju ne smije smanjiti plata niti za jednu KM proizvodnim radnicima u rudnicima, saopćeno je iz kabineta premijera.

(Vijesti.ba)