“Opomena – prije nego bude kasno”: Mirni protest zbog jučerašnjeg ubistva u Zenici

Zbog jučerašnjeg ubistva žene u naselju Babina Rijeka, aktivistice i članice Centra ženskih prava iz Zenice danas su u Zenici organizovale mirnu šetnju pod nazivom „Opomena- prije nego bude kasno“.

Na ovaj način odale su počast još jednoj žrtvi femicida u našoj zemlji, šaljući poruku da se ovakve situacije moraju osuditi i zaustaviti.

„Ovo je još jedan slučaj stravičnog ubistva žene u BiH, a naš izlazak na ulice grada predstavlja poruku i opomenu društvu da je problem femicida jedan od gorućih problema, za koji javnost nema sluha“, ističe Edina Sejmenović, portparolka Centra ženskih prava iz Zenice, navodeći za primjer i određene poražavajuće napise na društvenim mrežama, kao i pojedine medijske izvještaje o jučerašnjem ubistvu, zbog čega njegova žrtva ni kao mrtva nije zaštićena, kao ni njena djeca, jer se otkriva njihov identitet i adresa stanovanja.

„Tu su čak i pojedine prozivke, kao i sve ostalo što upućuje da je žrtva sama kriva što je ubijena“, navodi Edina Sejmenović, napominjući da je ovakvih slučajeva nažalost bilo dosta i ranije.

„Želimo društvo sa nultom tolerancijom prema nasilju bilo kog oblika, naša je poruka sa ovog mirnog skupa, koji je ujedno i početak  ovogodišnje kampanje „16. dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koju ovaj Centar obilježava tradicionalno svake godine od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nas ženama do 10. decembra, organizujući niz aktivnosti, ali smo ponukani jučerašnjim ubistvom, ovogodišnju kampanju započeli danas“,ističe Edina Sejmenović, portparolka Centra ženskih prava iz Zenice.(V.J.)