Danas je 26 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma

Danas se obilježava 26. godišnjica od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”, kazao je tada prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Sporazum su, zapravo, na današnji dan, 21. novembra 1995. godine, nakon trosedmične mirovne konferencije u američkoj bazi Wright Patterson u gradu Daytonu u američkoj saveznoj državi Ohio parafirali predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, čelnik Hrvatske Franjo Tuđman i prvi čovjek tadašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Svjedoci Daytona prepričavaju da je pokojni Richard Holbrooke bio svjestan da ovakav Daytonski sporazum ne može izgraditi stabilnu i prosperitetnu BiH.

Tada je Holbrooke rekao da će BiH najmanje 15 godina morati se održati sa ovakvim Ustavom, mada sporazum se održao deceniju nakon toga.

Međutim, 26 godina nakon postavlja se pitanje koliko je Dejtonski sporazum ugrožen ukoliko se uzme u obzir blokada institucija Bosne i Hercegovine koju provode predstavnici iz Republike Srpske te potenciranje prijenosa pojedinih nadležnosti sa državne vlasti na ovaj entitet.

Prijenos nadležnosti najavio je Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH koji, između ostalog, retorikom o secesiji i formiranju entitetske vojske dodatno pojačava krizu u BiH, koja je, prema procjenama brojnih međunarodnih, regionalnih, ali i domaćih zvaničnika, najveća od rata.

N1