GP BiH: Ove godine pronađeno oko 260 migranata u tovarnom prostoru teretnih vozila

Granična policija Bosne i Hercegovine je od početka godine u tovarnom prostoru teretnih vozila otkrila oko 260 migranata, koji su pokušali nezakonito preći granicu BiH.

Evidentirano je oko 80 slučajeva, najčešće u zoni odgovornosti jedinica granične policije Brod, Orašje, Gradiška i Zvornik, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Najnoviji slučaj zabilježen je juče, kada su pripadnici Jedinice granične policije Brod, uz korištenje specijalističke opreme, pronašli četiri ilegalna migranta u tovarnom prostoru teretnog vozila, registarskih oznaka BiH.

U razgovoru sa službenicima Granične policije ilegalni migranti izjavili su da dolaze iz Avganistana, a predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje.

Iz Granične policije podsjećaju da kontinuirano poduzimaju niz preventivnih mjera i radnji s ciljem nadziranja granice.

Zbog registrovanja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata i nezakonit prelazak granice, jedna od mjera je i pojačana kontrola i obavezni pregled svih teretnih motornih vozila“, ističu iz ove policijske agencije.

bhrt.ba