Poliklinika Sunce sa dnevnom bolnicom: U upotrebi jedan od najmodernijih CT uređaja

Od prije mjesec dana pacijentima iz Zeničko-dobojskog kantona na raspolaganju je jedan od najmodernijih CT uređaja. Poliklinika Sunce sa dnevnom bolnicom stavila je ovaj uređaj u funkciju i svi pacijenti koji imaju potrebu za CT dijagnostikom od sada neće morati ići nigdje drugo jer će sve svoje potrebe iz ove oblasti moći završiti u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Naš novi CT aparat sa lakoćom obavlja sve standardne, ali i kompleksnije pretrage. Uglavnom ono što je zanimljivo jeste da pretrage traju puno kraće od same pripreme pacijenta i postavljanja na stol“, kaže Lejla Brkić – Blažević specijalista radiolog.

Lejla Brkić-Blažević

Novi 160 slajsni CT uređaj koji je u poliklinici Sunce sa dnevnom bolnicom pušten u rad prije mjesec dana je među tri ili četiri najbolja uređaja u Bosni I Hercegovini. Sve dosadašnje usluge u oblasti CT dijagnostike bit će unaprijeđene, ali uvest će se i nove usluge.

Pružamo standardne usluge arteriografije vrata, ekstremiteta, aorte abdominalne i torakalne i što je posebno za istaći ovaj uređaj je u mogućnosti da uradi i pregled krvnih žila srca, CT koronarografije“, kaže prim. dr. Enver Šabić vlasnik i direktor Poliklinike Sunce sa dnevnom bolnicom.

prim. dr. Enver Šabić

Po prvi put na području Zeničko-dobojskog kantona prije nekoliko dana urađena je prva koronarografija, bilo da se radi o privatnom ili državnom zdravstvenom sistemu.

„Do sada su pacijenti za takve usluge morali ići u Sarajevo ili Tuzlu, od sada zahvaljujući ovom aparatu one se rade i kod nas ovdje“, kaže naš sagovornik.

S obzirom da se radi o izuzetno modernom CT uređaju i pacijenti su na dobitku, smatraju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ovo je visoko sofisticirana tehnologija zbog koje su do sada pacijenti morali ići u druge centre, od sada imamo istu tu tehnologiju i dijagnostiku u Zenici“, završava doktor Šabić. (N. Glibo)

FOTO: Zenicainfo.ba