Danas se obilježava Dan penzionera u FBiH

Dan penzionera u Federaciji BiH obilježava se 25. oktobra svake godine, počev od ’97., kada su penzioneri ukazali na težak materijalni, socijalni i zdravstveni položaj, protestima pred zgradom Vlade Federacije BiH. Naši penzioneri ni danas nemaju mnogo razloga za slavlje.

Na području Zeničko dobojskog kantona živi 60 hiljada penzionera a 44.500 njih su članovi Udruženja.

U svoje ali i u ime Saveza udruženja penzionera čestitam današnji dan uz želju da ih zdravlje služi a sve ostalo će se riješiti“, kazao je Mustafa Trakić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera ZDK.

Mustafa Trakić

Već odavno je poznato kako penzioneri u Bosni i Hercegovini žive u izuzetno teškoj situaciji. Zadnje povećanje penzija bilo je prošle godine, a cijene osnovnih životnih namirnica i dalje rastu.

Ako se dogodi najavljeno poskupljenje električne energije, ja ne znam šta će se dogoditi. 36 hiljada penzionera u kantonu prima penziju do 382 KM i nemaju svi djecu koja im može pomoći. Mnogo njih su hranioci porodica“, dodaje Trakić.

Savez udruženja penzionera Federacije BiH dao je ultimatum Vladi, Zastupničkom domu kao i Domu naroda Federacije BiH da više nijedna izmjena i dopuna Zakona o PIO-u ne može ići u proceduru bez saglasnosti ovog Saveza.

Samo tražimo da se poveća uzimanje za isplatu penzija iz BDP-a sa 9,8 posto na 11,2 posto i to bi bilo povećanje penzija za deset posto. Želimo sa većom startnom osnovom da uđemo u iduću godinu. Mi već znamo da će iduće godine doći do povećanja penzija i znamo i koliko i zato to povećanje želimo dočekati sa većim penzijama“, dodao je na kraju Mustafa Trakić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera ZDK. (B. D.)