Gradska biblioteka Zenica: Održana promocija knjige “Putovanje jedne priče” izdavačke kuće Planjax

Mjesec knjige u Gradskoj biblioteci Zenica sinoć je publici ponudio promociju knjige „Putovanje jedne priče“. Riječ je o produktu izdavačke kuće Planjax iz Tešnja i njihovog sedmog konkursa „Planjaxovo pero“ za najbolju priču za djecu i mlade.

Ovo su rezultati sedmog „Planjaxovog pera“, izdavačke kuće koja na mnogo načina želi da afirmiše knjigu i pisce, pogotovo mlađe“, kaže Bajruzin Hajro Planjac osnivač ove kuće i urednik sinoć predstavljenog izdanja.

Od njega saznajemo da je Planjax ove godine na Sajmu knjige u Sarajevu utemeljio novu nagradu „Dječiji osmjeh“ vrijednu pet hiljada maraka uz štampanje pobjedničke knjige u koloru.

Dakle činimo šta je u našoj mogućnosti da knjigu omilimo, da je afirmišemo i populariziramo ne bi li knjiga, konačno, zauzela mjesto koje joj pripada“, kazao je Planjac.

Od više od stotinu pristiglih radova prvi je nagradu dobio Vernes Subašić za priču „Panda u krošnji bambusa“.

“U svojim pričama“, kaže on, “bavim se percepcijom djece koja je od odraslih potcijenjena i zaboravljena“.

Smatram da su odrasli u svakodnevici svog života na neki način zaboravili kako je to biti dijete, šta je to šta to nosi sa sobom“, poručio je pobjednik sedmog Planjaxovog pera.

Srebrno Planjaxovo pero dodjeljeno je priči „Strpljenje“, Avde Halilovića dok je „Trokolica“, Saida Štete, trećenagrađena.

Ovaj književnik i novinar kaže kako mu je svaka nagrada koja afirmiše književnost za djecu posebna.

Zaista ovo bronzano Planjakxovo pero doživljavam na poseban način jer je to nagrada za priču „Trokolica” koja je obilježila moje djetinjstvo. Kažu da je točak najveći izum. Za mene je to trokolica i zato na kraju priče kažem kako su sve moje želje stale u jednu trokolicu“, kazao je Said Šteta.

U zbirku je uvršetno još 30 priča učesnika konkursa, a o kojem su sinoć govorili urednik izdanja Bajruzin Hajro Planjac i selektor Planjaxovog pera, prof.dr. Muris Bajramović. Moderator je bio Midhat Kasap. (D. T.)