Prelazak preko mostova na putu od Pepelara do Begovog Hana predstavlja problem za mještane

FOTO: Zenicainfo.ba

Katastrofalno stanje dva mosta na putu od Pepelara do Begovog Hana izaziva sve veći strah kod lokalnog stanovništva da bi se mogla dogoditi tragedija. U više navrata tražili su pomoć i od Grada Zenica i od općine Žepče, ali do danas niko nije reagovao.

Strah mještana još se više povećava jer dolazi zima.

Sve je veći rizik prelazak mostova na putu od Pepelara do Begovog Hana i krajnje je vrijeme da se nešto uradi kako bi se izbjegla tragedija. Predsjednik MZ Pepelari slao je zahtjeve da se most sanira, međutim od toga ništa. Ovaj drveni most je kratkog vijeka i trebalo bi uraditi betonski, čime bi prevoz djece i putnika bio siguran. Dolaskom zime prelazak će biti opasniji, a tragedija se može desiti svakog dana, a u nas je tako, kada se desi tragedija onda se hvatamo za glavu i daj onda nešto da radimo“, kaže Nezir Žuna, vozač autobusa.

Ovom dionicom svakodnevno 20-oro djece ide u školu, a dodatni nemir kod roditelja izaziva skori dolazak zime. Traže hitnu sanaciju mostova ili će njihova djeca prestati ići u školu.

Imajući u vidu da put koristi šumsko-privredno društvo, samo je pitanje vremena kada će doći do njihovog urušavanja. Problem je most preko kojeg naša djeca i radnici svaki dan prelaze, što je rizično i kritično. Slao sam dopise, upućivao apele da se dođe i obilježi da kretanje nije sigurno, naročito većih vozila, ali bez ikakvog efekta“, kaže Enver Žuna, predsjednik MZ Pepelari.

Zbog specifičnog geografskog položaja mještani traže da općina Žepče i grad Zenica što hitnije iznađu rješenje koje će omogućiti sigurno odvijanje saobraćaja. (R. Š.)