Delegacija Vlade Švicarske i Caritasa Švicarske posjetila Gradsku upravu Zenice

FOTO: zenica.ba

Delegacija koju su činili predstavnici Vlade Švicarske i Caritasa Švicarske posjetila je danas Gradsku upravu Zenice, gdje im je domaćin bio gradonačelnik Fuad Kasumović.   

Razlog posjete je razgovor o reviziji projekta „Vanredna hitna pomoć za ranjiva domaćinstva u svrhu prevazilaženja poteškoća izazvanih COVID-19“, koji se realizovao u periodu od 20. aprila do 30. juna 2020. godine.

Grad Zenica realizovao je ovaj projekat uz podršku Caritasa Švicarske, a 147 porodica s područja grada Zenice dobilo je vaučere za nabavku osnovnih životnih potrepština za tri mjeseca.

Predstavnici Vlade Švicarske pohvalili su Grad Zenicu za izuzetnu organizaciju u provođenju projekta.

Pomoćnica Gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović je istakla da je Grad Zenica uspješno realizovao ovaj projekat zahvaljujući dobroj saradnji sa institucijama i organizacijama u čijem su fokusu socijalna zaštita ranjivih kategorija društva.

Ta saradnja nam je pomogla da budemo sigurni da je podrška došla u prave ruke, odnosno kategorijama kojima je pomoć bila potrebna. To su naši penzioneri, ratni vojni invalidi, invalidi, bolesne osobe, samohrani roditelji, pripadnici romske nacionalne manjine“, kazala je Mujkanović.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zahvalio se predstavnicima Vlade Švicarske i Caritasa Švicarske na podršci u realizaciji projekta čiji je cilj bio pomoći ranjivim domaćinstvima u prevazilaženju poteškoća izazvanih COVID-19 pandemijom.

Svaki vid pomoći u tom trenutku je bio koristan, posebno ako govorimo o licima i porodicama u stanju socijalne potrebe. Osim ovog projekta, i Grad Zenica je iz svog budžeta izdvojio sredstva kako bi osigurali tri hiljade prehrambenih paketa za naše građane“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Dodao je da ovo nije jedini projekat u Gradu Zenica čiju su realizaciju podržali Vlada Švicarske i Caritas Švicarske te da se nada zajedničkoj saradnji i u realizaciji projekata u drugim oblastima poput komunalne infrastrukture, društvenih djelatnosti, kulture, sporta, kao i zdravstva.

zenica.ba