Održani deseti jubilarni „Etno-folklorni susreti“

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održan je deseti jubilarni festival „Etno-folklorni susreti“.

Za organizaciju desetih etno-folklornih susreta zaslužno je Kulturno-umjetničko društvo „Plamen“ iz Zenice. Riječ je o najstarijem zeničkom kulturno-umjetničkom društvu koje su osnovali željezarski radnici, a koje okuplja djecu i omladinu radi unapređenja i razvoja muzičko-scenskog amaterizma, očuvanja, njegovanja i razvijanja kulture i tradicije svog užeg zavičaja, kao i Bosne i Hercegovine.

„Vrlo je teško baviti se folklorom. Svi misle da je to lagano, međutim nije. Puno tu ide znoja i truda, ali ljubav nema granica. Za mene je folklor nešto veliko“ navodi Haris Muminagić, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Plamen“ Zenica.

Organizatori ističu da je bio izazov organizovati ovaj događaj, ali su zadovoljni što su dobili priliku održati deseti jubilarni etno-folklorni susret uprkos pandemiji korona virusa. Nastupila su mnoga kulturno-umjetnička društva iz BiH, te nisu krili svoje zadovoljstvo. Na smotri je učestvovalo oko 140 učesnika, članova kulturno-umjetničkih društava iz srednje Bosne, ali i Hercegovine. Dio programa bio je rezervisan za dodjelu zahvalnica učesnicima i prijateljima festivala. Učesnici poručuju da na ovaj način ukazuju mlađim generacijama koliko je bitno očuvanje naše tradicije i kulture, te da narodi koji ne čuvaju svoju tradiciju nemaju budućnost, jer ne poštuju svoju prošlost.(A.K.)