Kasumović: Ulaganjem u putnu infrastrukturu stvaramo preduslove za bolji život stanovništva na selu

U programu Radio-televizije Zenica 23. septembra emitovana je prva dijaloška emisija pod nazivom „Aktuelno“.

Emisija će biti na našem programu svakih 15 dana, a sa različitim gostima razgovarat ćemo o aktuelnim temama bitnim za život svih Zeničana. U prvoj emisiji gost je bio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Ovom prilikom gradonačelnik je odgovarao na brojna pitanja i govorio o raznim temama, o aktuelnoj sezoni grijanja, Toplani, odnosima između kantona i Gradske uprave, i još mnogim drugim.

Još jedna aktuelna tema, koja je zanimala građane Zenice jeste sanacija gradskih puteva. Treba naglasiti činjenicu da su sva prigradska naselja povezana sa gradom, te da su isti putevi sanirani. Sanacija puteva sela i prigradskih naselja bila je jedna od gradonačelnikovih obećanja koju je i ispunio.

Ja sam ispunio to obećanje, sve mjesne zajednice i Pepelare, koji su najudaljeniji su spojeni“, potvrdio je Fuad Kasumović.

Međutim, kako on navodi, ostalo je još 2 kilometra puta koji treba sanirati, za koji ima i sporazum i spremni su izvođači radova, a što se tiče obaveza Gradske uprave i finansiranja i to je završeno. Radovi na sanaciji bi trebali biti završeni ove godine, gdje se priča sa sanacijom puteva i završava.

Građani se počinju vraćati, što mi je veoma drago u te mjesne zajednice, jer su iselili, nisu imali putnu komunikaciju, nisu mogli svoje proizvode prodavat“, ističe Kasumović, te dodaje: „Nemojte  nikad zaboraviti još jednu stvar, prvi sam čovjek u Evropi koji je sve mjesne zajednice pokrio besplatnim WI-FI signalom, da našim građanima, našoj djeci omogućim da mogu surfati besplatno, jer mnogi roditelji nemaju para da im plaćaju internet.“

Na pitanje „Šta ćemo sa gradskim ulicama?“, gradonačelnik je potvrdio da se one rade, ali je i istaknuto kako je mnogo lakše graditi ceste na prigradskim naseljima, nego rekonstruisati gradske ulice.

Gradonačelnik Kasumović se osvrnuo na bivšu vlast, izjavivši:

Bivša vlast se za kantonalnu cestu zadužila 50 miliona i što su po gradu radili, sve su radili kreditnim sredstvima. Ova Gradska uprava ni jednu marku se nije zadužila, a puno više radimo nego što su oni i vratili smo 28 miliona dugova.“

Također je navedeno, kako je Gradska uprava zajedno na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem potpuno rekonstruisala sedam društvenih domova, da je u mnoga prigradska naselja dovedena voda, ali i da se rješava aktuelni problem rasvjete.

Obavještavamo gledaoce da je naredna tema emisije “Aktuelno”, koja je na programu u četvrtak, 07. oktobra, vakcinacija u BiH. Gost novog izdanja je dr. Ednan Drljević. (A.S./S.H.)