Danas stiže jesen, evo kakvo nas vrijeme očekuje

FOTO: Herbalis

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini nešto manje oblačnosti i sunčanije.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica -2 stupnja, Drvar 2, Ivan-sedlo 3, Bugojno 4, Bihać, Sanski Most i Zenica 5, Jajce, Široki Brijeg i Tuzla 6, Grude i Sarajevo 7, Gradačac 11, Livno 15, Mostar i Neum 16 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 950 milibara, za 8 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje u centralnim i sjeveroistočnim područjima može pasti i malo kiše. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19, na jugu zemlje od 22 do 24 stupnja.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, može pasti i malo kiše. Najviša dnevna temperatura oko 15 stupnjeva.

Počinje jesen

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas počinje jesen koja stiže u 21:20 sati.

Početak jeseni, astronomski se definirana kao dan ekvinocija, odnosno sveukupnog izjednačenja svjetlosti i mraka.

Sunce će, nakon 22. septembra, početi da se spušta ispod linije nebeskog ekvatora i njegova svjetlost bivat će postepeno sve slabija, a noći sve duže.

Svoju najnižu tačku na nebeskoj kupli Sunce će dosegnuti na prvi dan zime.

Jesen će trajati 89,86 dana, sve do 21.12. kada nastupa zima.

Prognoza za naredne dane

U četvrtak, 23.09.2021., u Bosni umjereno oblačno vrijeme, a u Hercegovini mala do umjereno oblačno. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Krajem dana vjetar mijenja smjer na jugo. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21, na jugu zemlje do 25 stupnjeva.

U petak, 24.09.2021., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano prije podne. Umjereno povećanje oblačnosti u drugoj plovini dana. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22, na jugu do 26 stupnjeva.

U subotu, 25.09.2021., u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 23, na jugu do 28 stupnjeva.