Danas se obilježava Svjetski dan bez automobila

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan bez automobila, a njegov cilj je jačanje svijesti javnosti o potrebi promjene obrazaca ponašanja ljudi, koje bi bilo u skladu sa zaštitom okoliša i zdravlja, a riječ je o korištenju alternativnih načina prevoza, a time i smanjenju zagađenja vazduha, buke i opasnosti, koje donose saobraćaj i transport.

„Naši gradovi su zagušeni saobraćajem, koji zagađuje vazduh, stvara buku, a donosi i manjak kretanja ljudi, što sve zajedno utiče na naše zdravlje“, ističe Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora zeničkog Eko foruma.

„Mada je Zenica idealan grad za kretanje, jer svugdje možete doći pješke najduže za pola sata, ona je ipak zatrpana automobilima i u pokretu i u stacionarnom saobraćaju, i zato mislim da ovom gradu nedostaje nova Studija saobraćaja koja bi ponudila neke odgovore kako ubuduće riješiti ovaj problem u Zenici“, dodaje predsjednik Upravnog odbora zeničkog Eko foruma.

Dan bez automobila prvi put je obilježen 1998. godine u Francuskoj, godinu kasnije ovoj akciji su se priključili gradovi u Italiji, a potom se obilježavanje Dana bez automobila svake godine širilo dalje i poprimilo svjetske razmjere.(V.J.)