Pretresima u Zenici pronađena opojna droga i oružje

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su, poduzimajući mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima lica D.E, rođenog 1975. godine, iz Zenice, koje se dovodi u vezu sa zloupotrebom opojnih droga.

U skladu sa prikupljenim informacijama, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, dana 14.09.2021. godine, izvršen je pretres kuće, dvorišta i pomoćnih objekata koje koristi navedeno lice a koji se nalaze u ulici Čelići, Grad Zenica. Izvršenim pretresom pronađeno je sljedeće:

  • 621 gram praškaste materije, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja svojim

izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed),

  • 520 grama biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
  • pištolj sa pripadajućim okvirom i 2 metka,
  • jedna digitalna vaga za precizna mjerenja i
  • 2 stabljike, visine cca. 190 cm, koje svojim izgledom asociraju na indijsku konoplju.

Sporna materija i oružje je fotografisano, izuzeto i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteno kao dokazni materijal u daljnjem postupku, dok je lice D.E. lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada i gdje je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se tereti.

Takođe je, koordiniranim radom i razmjenom obavještajnih podataka i saznanja sa drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini a u okviru zavedene međunarodne operativne akcije “JAD South East Europe 2021”, dana 15.09.2021. godine, postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršen pretres kuće i pomoćnih objekata koji su locirani u Zenici, u ulici Verostin put, a koje koriste lica: Š.E., rođen 1984. godine, i Š.D., rođen 1979. godine, oba lica iz Zenice. Izvršenim pretresom pronađeno je sljedeće:

  • 87 grama biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
  • 9 prepravljenih plinskih pištolja, sa pripadajućim okvirovima,
  • 70 metaka,
  • jedna digitalna vaga za precizna mjerenja,
  • veća količina dijelova vatrenog oružja-pištolja,
  • dva boksera.

Sporna materija i oružje je fotografisano, izuzeto i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteno kao dokazni materijal u daljnjem postupku, dok je lice Š.D. lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada i gdje je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se tereti. Izvršenim pretresom su potvrđena operativna saznanja policijskih službenika, prikupljena u zavedenoj akciji, da navedena lica neovlašteno nabavljaju plinske pištolje i vrše prepravke na istim, u smislu mijenjanja cijevi i drugi dijelova, prepravljajući ih na taj način u vatreno oružje, te tako modifikovane pištolje prodaju drugim licima.

Navedene aktivnosti su rezultat pojačanog operativnog rada službenika Policijske uprave I u Zenici ali i kvalitetne saradnje i koordiniranog postupanja u okviru zavedene međunarodne policijske akcije.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje