Akcije povodom Svjetskog dana čišćenja

Sutra, 18.septembra, biće obilježen Svjetski dan čišćenja i to organizovanjem akcija u 30 bh gradova pod motom „Lets do it-očistimo zemlju za jedan dan“.

Svake godine se u septembru obilježava jedan dan posvećen čišćenju planete Zemlje koji je prerastao u veliki globalni ekološki pokret pod nazivom „Svjetski dan čišćenja“.Jedna od zemalja u kojoj se obilježava ovaj datum je i BiH.U akciju je naravno uključen i grad Zenica.

„U okviru Međunarodnog dana čišćenja, 18.septembra, pod motom „Očistimo planetu Zemlju za jedan dan“, koja se realizuje u 180 država u svijetu, a samim tim i u BiH, u 30 gradova, u Zenici je Centar za mlade „Input“ koordinator ovih aktivnosti.Planiran je start akcije subotu, 18.septembra, u 10 sati ispred Turske česme na Kamberovića polju.Lokacije koje ćemo čistiti su Kamberovića polje i Obalni bulevar.Trenutno imamo 30 prijavljenih volontera, kako iz naše organizacije, tako i drugih omladinaca i učenika srednjih škola“, kaže Adi Salčinović, koordinator akcije.

Organizatori akcije iskoristili su ovu priliku da pozovu sve mlade ljude i zainteresovane da se priključe i da svojim volonterizmom poboljšaju stanje okoliša u svojim sredinama. (R.Š.)