Konsultacije sa doktorom građani BiH od sada mogu obaviti i online

FOTO: biznisinfo.ba

Od početka pandemije koronavirusa dijagnostičko testiranje je imalo veliku ulogu u kontroli pandemije u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Dodatno osnaživanje kapaciteta testiranja stanovništva brzim antigen testovima je neophodno zbog bolje pristupačnosti, manjih gužvi na dosadašnjim mjestima uzimanja uzoraka, te posljedično sporijeg širenja virusa.

Upravo s ciljem ubrzanja i olakšanja procesa kompanija eMEDIT napravila je i danas predstavila projekte Digitalizacije zdravstvenoig sistema u Kantonu Sarajevo, “vFarm” i “Doktor kad mi treba”. Riječ je o platformama koje povezuju zdravstvene problematike stanovništva i profesionalaca kojima je potrebno rješenje medicinskog problema ili dileme.

Naš projekt ‘vFarm’ uključuje apotekarske resurse u samo testiranje. Umjesto odlaska u Drive in ili u laboratoriju, od sada će se stanovništvo moći testirati i u lokalnoj apoteci uz dobijanje QR koda bez čekanja, najave i uputnice. Za sve magistre farmacije smo osigurali i edukaciju koju će provoditi certificirani zdravstveni radnici“, kazao je Samir Dedović, direktor kompanije MEDIT.

Projekt Doktor kad mi treba je prva regionalna telemedicinska platforma koja povezuje pacijente sa zdravstvenim profesionacima, iz udobnosti doma, kancelarije, dijaspore ili pak hotelske sobe, bilo turističkog ili poslovnog putovanja.

Često se, kaže Dedović, dešava da nam je potreban samo savjet doktora, konsultacija oko zdravlja djece ili beba, kada smo prehlađeni ili imamo gripu ili koronu. Takvi problemi ne zahtijevaju nužno odlazak kod doktora, te bi online razgovor iz topline doma sa doktorom po izboru bio sve što nam je potrebno u datom trenutku. Ova platforma rješava administrativne zdravstvene barijere – umjesto razgovora sa srednjim medicinskim kadrom, ostvaruje se direktan razgovor sa doktorom specijalistom.

Doktor kad mi treba je startup projekt koji smo pokrenuli prije godinu dana. Na ovoj platformi trenutno ordinira preko 170 zdravstvenih profesionalaca različitih specijalnosti. Ovakav način komunikacije se pokazao idealnim u doba pandemije kao i za sve situacije kada se ne mora lično dolaziti u ordinaciju. Ovaj projekt smo do sada realizovali u Kantonu Sarajevo i imamo tendenciju daljeg širenja kako bismo što većem broju bh. stanovništva olakšali pristup zdravstvenom sistemu“, kazao je Kenan Kekić, direktor kompanije medIT.

klix.ba