Treća noć XX festivala bh. drame

FOTO: bnp.ba

Proteklog vikenda počeo je XX festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. koji ove godine traje do 20. septembra. Sinoć je na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru Takmičarskog programa izvedena predstava „To nikad nigdje nije bilo“ u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Predstava je nastala po motivima romana “Istorija bolesti” Tvrtka Kulenovića, u režiji Dine Mustafića. Adaptaciju teksta i dramatizaciju potpisuje Darko Lukić.

Nakon bogatog programskog sadržaja prethodnog dana, danas, 14. septembra sa početkom u 17 sati na Youtube kanalu BNP Zenica, u okviru Pratećeg programa, bit će upriličena promocija monografije „70 godina Pozorišta mladih Sarajevo“. O monografiji će govoriti: Ismir Fazlić, Dubravka Zrnčić-Kulenović i Zoran Mlinarević. Razgovor moderira glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Benjamin Bajramović.

Večeras, u 19:30 u okviru Takmičarskog programa u BNP Zenica publika će imati priliku pogledati predstavu „Kreketanje“  u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, prema tekstu Almira Bašovića i u režiji Aleša Kurta. Autor dramskog teksta navodi da je “Kreketanje” predstava o pozorištu, pisana po Aristofanovim “Žabama”, te da se bavi najstarijom pričom na svijetu, a to je priča o putovanju na onaj svijet. Kaže da je “Kreketanje” dokaz u kojoj mjeri pozorišta moraju igrati domaće dramske autore i da se repertoari u svim evropskim kulturama u velikoj mjeri zasnivaju na domaćim dramama, što kod nas, nažalost, nije slučaj.

U predstavi igraju: Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević, Elmir Krivalić, Jasmina Dedić –Ibrić, Jasmina Ibrahimović, Luka Spasojević, Selma Gusinac i Samina Mujkanović.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama. (A. K.)