Rekordne cijene aluminijuma u svijetu drmaju domaće tržište

FOTO: google.com

Cijene aluminijuma na svjetskom tržištu su na najvišem nivou u posljednjih 13 godina, a ovaj rast već se odrazio i na tržište u Bosni i Hercegovini.

Do povećanih cijena aluminijuma je, kako prenose svjetski mediji, najviše došlo zbog političkih previranja u Gvineji, koja je najveći kineski dobavljač boksita, rude koja se koristi za proizvodnju aluminijuma. Ipak, tu su i drugi razlozi…

Kasim Kotorić, predsjednik Udruženja metalne i elektro industrije pri Privrednoj komori FBiH, kazao je da rastu cijene svih sirovina, pa tako između ostalih i aluminijuma.

Sa stanovišta potražnje sigurno da neće jedno duže vrijeme doći do pojeftinjenja aluminijuma, ali ni drugih sirovina. Manja je proizvodnja aluminijuma u zadnje vrijeme, cijena energije raste, a glavni uticaj na proizvodnju aluminijuma ima struja. Ako poskupljuje struja, onda možemo očekivati i još veći rast cijena proizvoda od aluminijuma, naveo je Kotorić.

Dodao je da smo u Bosni i Hercegovini što se tiče aluminijuma trenutno oslonjeni na sekundarne sirovine i uvoz, tako da je povećanje cijena logično.

Na svjetskom tržištu je došlo do poskupljenja i ne možemo očekivati da će brzo doći do pada cijena aluminijumanaveo je Kotorić.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS, rekao je da talas poskupljenja aluminijuma, koji je najskuplji u prethodnih 13 godina, nije zaobišao ni tržište Republike Srpske, ali ni kompletne BiH.

Bazni repromaterijali iz uvoza su poskupjeli i nemoguće je iskontrolisati cijene ovih sirovina. Posebno je opasno i neizvjesno u kojoj mjeri će domaće tržište moći pratiti nekontrolisani rast cijena, jer privreda se može susresti s otežanim plasmanom proizvoda u kojima je učešće repromaterijala mnogo veće u odnosu na momenat formiranja cijena“,istakao je Petrović.

Dodao je da se svi poremećaji na tržištu vezuju za pojavu pandemije virusa korona, tako da kako rastu cijene sirovina – linearno rastu i cijene gotovih proizvoda.

Milenko Vuković, komercijalni direktor kompanije “Milco” iz Banjaluke, koja vrši prodaju nekih proizvoda od aluminijuma, potvrdio je za “Nezavisne” da je došlo do poskupljenja u BiH, te da to sve zavisi od potražnje na svjetskom tržištu.

Trenutno je takva situacija da je veća potražnja u odnosu na ponudu, a s druge strane prisutna je inflacija, gdje je već vidljivo da je odštampano dolara i evra više nego ikad i da to sve ima uticaj na poskupljenja“, naveo je Vuković.

Istakao je da se nakon toga vrši usklađivanje cijena na berzama, te da ako rastu cijene na svjetskom tržištu, rastu i kod nas, a ako padaju, padaju i kod nas.

Sada trenutno možemo reći da je trend rasta, i u prethodnih godinu dana konstantno raste. Ako računamo period prije pandemije virusa korona, cijene proizvoda od aluminijuma sad su duplo narasle“, kazao je Vuković.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je da je uzrok porasta cijena aluminijuma na svjetskom tržištu koje se prelilo i na naše uobičajen, jer se oporavljamo od pandemije virusa korona kada je sve bilo zatvoreno.

Dolazi do realizacije mnogih projekata širom svijeta, ali i kod nas, i to projekata koji su stagnirali tokom pandemije. Velika je potražnja za aluminijumom, a samim tim i rastu cijene“, naglasio je Gavran.

Istakao je da ostaje žal što “Aluminijum” iz Mostara ne radi kao ranije jer bi ovim poskupljenjem aluminijuma imali ogromnu domaću proizvodnju, koja bi bila izvezena i pomagala domaćim prerađivačima koji bi bili konkurentniji na tržištu.

Nažalost, naši prerađivači su suočeni sa rastom uvoznih sirovina i biće prinuđeni da podižu cijene svojih proizvoda i to stvara veliki rizik koliko će oni biti plasirani na tržište“, zaključio je Gavran.

akta.ba