Reprezentacija BiH kiksala i remizirala sa Kazahstanom u Zenici

FOTO: reprezentacija.ba

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras u Zenici remizirala s Kazahstanom rezultatom 2:2 u šestom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se održati 2022. godine u Kataru.

Zmajevi su od prvog sudijskog zvižduka krenuli ofanzivno, a već nakon samo pet minuta igre su imali zicer za vodstvo. Nakon brze akcije po desnoj strani Miroslav Stevanović je ubacio loptu sa desne strane, Edin Džeko je ostao sam ispred golmana Igora Šackija, ali je šutirao sa pet metara visoko preko gola.

Džeko je zaprijetio i u 11. minuti kada je primio loptu pred kaznenim prostorom, okrenuo se i šutirao ponovo preko gola.

U 17. minuti Džeko je imao i treću šansu, ovaj put sličan zicer kao u 5. minuti. Ovaj put loptu mu je sa desne strane poslao Miralem Pjanić, odbrana kazahstana je pogriješila i Džeko je iz peterca samo trebao poslati loptu u gol, ali je ponovo ona završila preko prečke.

Džeko je u 21. minuti ponovo bio pred golom gostiju, ovaj put se odlučio uposliti Seada Kolašinca koji šutira silovito iskosa sa lijeve strane, ali ni on nije bio precizan.

Do kraja poluvremena Zmajevi su pokušavali promijeniti rezultat, a posljednju kolosalnu priliku smo vidjeli u 36. minuti kada je Ermedin Demirović sjajno prošao pored dvojice Kazahstanaca i izašao sam na Šackija. Naš napadač je gađao odlično sami ugao, ali je Šackij nogom uspio skrenuti loptu u korner i spasio svoju mrežu.

Na samom početku drugog poluvremena Kazahstanci su poveli nakon velike greške našeg golmana Ibrahima Šehića. Ashat Tagibergen je izveo korner s lijeve strane, lopta je išla u peterac, Šehić je samo stajao i posmatrao kako Islambek Kuat pogađa glavom za 1:0.

Naše nogometaše naivno primljeni pogodak nije obeshrabrio, te su nastavili s napadima, a to im se isplatilo u 71. minuti susreta. Pjanić je izveo slobodnjak s lijeve strane, Aleksandr Maročkin je povukao Džeku, a sudija Yigal Frid je pokazao na penal.

Čak tri minute su trebale sudijama u VAR sobi da potvrde najstrožiju kaznu, a kada je konačno glavni arbitar dao znak da se ona izvede Pjanić je maestralno pogodio za 1:1.

Nakon poravnanja Zmajevi su krenuli po pobjedu, no Džeko je u dva navrata u 77. i 82. minuti propustio velike šanse.

Ipak, do vodstva naša reprezentacija je stigla u 86. minuti. Pjanić je izveo korner, a rezervista Luka Menalo je glavom zakucao loptu u gol Kazahstanaca za 2:1.

Do kraja susreta Zmajevi su pokušali zadržati stečenu prednost, no u 90+5. minuti Baktijor Zajnutdinov je iz slobodnog udarca pogodio za konačnih 2:2.

BiH – Kazahstan 2:2 (Pjanić penal 74., Menalo 86. – Kuat 52., Zajnutdinov 90+5.)

klix.ba