Cijene voća obaraju rekord

Maloprodajne cijene voća u BiH ovog ljeta su dostigle rekord, vjerovatno i najveći u posljednjih deset godina, tvrde prodavci i kupci, a kako kažu voćari, razlog tome su jake suše, kao i cijena uvezene robe, te da najmanju zaradu od ovih visokih cijena imaju domaći poljoprivredni proizvođači.

Da je voće sve skuplje možemo da vidimo prilikom posjete bilo kojoj prodavnici u BiH, gdje se cijena jednog kilograma jabuka kreće od 2,50 KM pa naviše, cijena limuna varira od tri do pet KM, breskve su zacijenjene oko 3,50 KM pa naviše, svježe smokve su pet KM, a kilogram kivija je dosegao cijenu od oko sedam KM.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, u razgovoru za “Nezavisne novine” je kazao da su prvo kasni mrazevi desetkovali rod šljiva, jabuka i krušaka, što je dovelo do znatnog oštećenja voća i pada prinosa.

Nakon toga smo imali i visoke temperature duži period, kada je došlo do oštećenja plodova koji su se formirali na stablima i imali smo pad kvaliteta te je najveći dio tog voća završio u preradi“, rekao je Marinković.

Dodao je da se uvoz voća u BiH odvija već tradicionalno i neometano.

Imamo niz poremećaja koji su prouzrokovali oscilaciju cijena, kao i porast“, kazao je Marinković.

Na pitanje da li je stav prodavača voća da u posljednjih deset godina ne pamte ovako visoke cijene pretjeran, Marinković kaže da to nije pretjerano te da su one zaista skočile.

Cijene su prihvatljive za one koji novca imaju, a takvih je u BiH jako mali broj. Ono što obeshrabruje su velika poskupljenja mineralnih đubriva. Tako će se ono malo viših cijena koje su poljoprivrednici uspjeli da ostvare pretočiti u kupovinu mineralnih đubriva i repromaterijal za narednu sjetvu“, rekao je Marinković.

Dodao je da će zbog toga poljoprivrednik ostati na istom nivou kao što je bio i prije poskupljenja voća.

Zna se da trgovci od rasta cijena imaju najveću korist, a u konačnici štetu trpe i potrošači, ali i poljoprivrednici“, zaključio je Marinković.

Da je ekstremna suša smanjila urod voća i na prostoru FBiH za “Nezavisne novine” je potvrdio Refik Boloban, predsjednik Udruženja građana za proizvodnju i preradu voća Konjic, koji navodi da je ove godine rod voća prepolovljen.

Visoke temperature i nedovoljno vode su uticali na to da se prinosi smanje od 40 do 50 odsto“, rekao je Boloban.

Istakao je da, nažalost, trgovci nerijetko maržu dižu i do 100 odsto da bi postigli profit.

Trenutni cjenovnik  u prodavnicama

  • Banana oko 1,70 KM
  • Grožđe oko 2,50 KM
  • Jabuke crveni delišes 3 KM
  • Limun od 3 KM do 5 KM
  • Breskva oko 3,50 KM
  • Grejp žuti 3,79 KM
  • Nektarina oko 4 KM
  • Kruška oko 5 KM
  • Smokva 5 KM
  • Kivi 7 KM

akta.ba