Svečani prijem povodom Dana Zeničko-dobojskog kantona

FOTO: Zenicainfo.ba

Povodom Dana ZDK, 29. augusta, delegacija Skupštine i Vlade ovog kantona jutros je na spomeniku “Kameni spavač” u Zenici položila cvijeće i odala počast poginulim borcima Armije BiH i civilnim žrtvama rata.

Potom je u sjedištu održan i svečani prijem za predstavnike boračkih organizacija, civilnih žrtava rata i predstavnike kantonalnog Saveza logoraša.

Dan ZDK, koji se obilježava od 2013. godine, a u povodu godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana, obilježen je i svečanom sjednicom Skupštine ZDK, na kojoj se prigodnim govorom prisutnima obratio, Mirnes Bašić, kantonalni premijer, te zaslužnima uručena javna priznanja.

“Povelja Kulina bana, po nama, je rodni list BiH, potvrda kontinuiteta srednjovjekovne Bosne do današnjih dana i lično smatram da datum njenog potpisivanja treba biti državni praznik, a da se orginalni dokument Povelje Kulina bana treba vratiti iz Rusije u BiH”, istakao je ovom prilikom premijer Mirnes Bašić.

Mirnes Bašić

Plaketu ZDK ove godine dobili su doktorica Eldira Hadžić za postignuća u medicini, zatim Derviš Kovačević, za postignuća u privredi, kao i profesor doktor Edin Berberović, za postignuća u nauci.

Derviš Kovačević

“Velika mi je čast primiti ovo javno priznanje, jer je ono došlo na prijedloge naših pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica, koji su prepoznali moj i trud svih mojih kolega, koji ih tokom pandemije liječe, hrane i njeguju”, navodi doktorica Eldira Hadžić, jedan od laureta Plakete ZDK, naglašavajući da ovo priznanje doživljava kao priznanje i svojim kolegama, svim uposlenicima i menadžmentu Kantonalne bolnice Zenica.

Eldira Hadžić

(V. J.)