ĐAČKI DOM: Popunjeni kapaciteti od 96 kreveta za novu školsku godinu

FOTO: Zenicainfo.ba

Đački dom „Nedžad Ibrišimović“ u Zenici spreman je da dočeka svoje stanare od 31. augusta, a njegovi smještajni kapaciteti, njegovih 96 raspoloživih kreveta za novu 2021/22. školsku godinu već su popunjeni.

“Pripreme za novu školsku godinu mi smo počeli odmah po završetku prethodne, još sredinom juna i sada je u Domu sve spremno za prijem učenika, ali smo zbog potrebnih epidemioloških mjera morali smanjiti smještajni kapacitet, sa nekadašnjih 135, na sadašnjih 96 kreveta, jer će u sobama biti smještena samo po dva učenika”, kaže Ermin Zukić, direktor zeničkog Đačkog doma.

Ermin Zukić

Uz ovo, dvije sobe su namijenjene za izolaciju učenika, ukoliko dođe do zaraze koronavirusom.

“Cijene smještaja učenika u Domu, nismo mijenjali, želeći da na neki način pomognemo roditeljima ove djece u periodu pandemije, pa usluga smještaja, tri obroka učenika i odgojno-vaspitnog rada sa njima košta i ove godine 187 KM , a nepromijenjena je ostala i cijena smještaja učenika sa poteškoćama u razvoju, koju plaćaju općinski ili gradski centri za socijalni rad, te iznosi 350 KM”, navodi direktor Đačkog dom „Nedžad Ibrišimović“ u Zenici.

“U saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvom i Karitasom dobili smo projekt, koji podrazumijeva postavljanje solarnih ploča na krov, što očekujemo uskoro, a zahvaljujući kojima ćemo u našem Domu imati stalno toplu vodu, što dosad nije bio slučaj, a postići ćemo i uštede električne enrgije”, ističe dirketor Ermin Zukić. (V. J.)