POKLON ZENIČKOJ RAJI: “Nemoguće vruće” izložbom i koncertom proslavljaju 35 godina postojanja

FOTO: Zenicainfo.ba

Jedna od najpoznatijih zeničkih grupa ikad „Nemoguće vruće“ obilježava 35 godina od osnivanja.

Tim povodom kao poklon svojoj najvjernijoj publici i zeničkoj raji održat će koncert naredne subote na platou ispred Gradske kafane, a danas je otvorena i izložba postera sa fotografijama koje oslikavaju retrospektivu nastupa i druženja članova benda „Nemoguće vruće“ kroz prethodne tri i po decenije.

“Značajan jubilej obilježavaju muzičari koji su krajem 80-ih godina bili među najslušanijim  na svim radio stanicama u bivšoj državi. Trideset pet godina je prošlo od našeg okupljanja u bendu ‘Nemoguće vruće’, ali i činjenica da je pandemija na godinu i pol onemogućila svirke i druženja su razlog da narednog vikenda radimo koncert i družimo se s našom publikom”, kaže jedan od najstarijih članova prve postave benda Želimir Jukić, napominjući da je izostala nažalost smjena generacija – da njih naslijede mlađe kolege muzičari.

 „Ne znam kako, ali nije se do dana današnjeg napravilo puno kada je pop muzika u pitanju u Zenici. Nama, naravno, sredinom osamdesetih godina nije bilo ni u primisli da ćemo nakon 35 godina sjediti ovdje i razgovarati o našem radu i da ćemo praviti koncerte. Došlo je neko čudno vrijeme sve je teže baviti se ovim poslom”, dodaje Jukić, “ali mi se ne damo. Snimili smo tokom proteklog perioda još nekoliko pjesama, nadamo se da će se svidjeti publici, a što se albuma tiče mislim da ih nema svrhe više raditi.“

Oni su muzičari koji sviraju pop-rock iz duše i srca, a ne radi profita. Zbog toga poklanjanju koncert za koji nisu potrebne ulaznice, čisto za raju, kao što kaže njihova pjesma ‘Kad skupi se raja’, ističe Milenko Šećerović koji je zajedno sa Draganom Radovićem, autor izložbe postera pod nazivom „Od mladosti do danas – ‘Nemoguće vruće'“.

„Oni su bend koji se pojavio iste godine kada je Goran Radić otvorio prvu piceriju u Zenici. Tada je i nastala kultna pjesma ‘Picerija’, a onda i ostale pjesme, pa taj album koji su izdali u produkciji ‘Jugotona’ i opstali sve ovo vrijeme“, kaže Šećerović.

Izložba će biti postavljena ispred Gradske kafane do narednog vikenda, kada će u subotu uvečer na platou biti upriličen koncert “Nemoguće vruće” kao proslava vrijednog jubileja, ali i kao druženje sa vjernom zeničkom publikom i rajom. (A. H.)