Češki „Doživljaji dobrog vojnika Švejka“ na sceni zeničkog BNP-a

Predstava „Doživljaji dobrog vojnika Švejka“ Horačkog pozorišta Jihlava u ponedjeljak, 23. augusta u 19.30 sati gostuje u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Gostovanje se održava pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini. Predstava će biti izvedena na češkom jeziku uz titlovani prijevod na bosanski jezik.

Horačko pozorište Jihlava nam kroz jednu noviju pozorišnu formu predstavlja najproslavljenije djelo češke književnosti – „Doživljaji dobrog vojnika Švejka“. Novu dramatizaciju Hašekovog romana za Horačko pozorište uradio je čuveni dramatičar Roman Sikora, dok je glumački ansambl vodio režiser Michal Skočovský. Inscenatorski tim se inspirisao formom kabarea samog Jaroslava Hašeka, beskompromisnog satiričara i boema, štaviše autora, koautora i izvođača brojnih kabaretskih komada. Inscenacija nam nudi savremeni pogled šarenolikog i humornog putovanja Jozefa Švejka početkom 20. stoljeća i tokom I. svjetskog rata. Ciljano vas tjera da se zaljubite u tog čudaka iz Hašekovog svemira i u taj univerzum poziva sve one, koji ranije nisu imali prilike da se u njemu udomaće.

Ulaznice za predstavu su besplatne, ali je potrebno učiniti rezervaciju u Službi marketinga i prodaje zeničkog BNP-a. Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.