Epidemiološka situacija još uvijek nepovoljna: Ove sedmice u ZDK stiže 450 vakcina Pfizer

“Obzirom da je stanje pandemije koronavirusa i dalje aktuelno, epidemiološka situacija na prostoru ZDK je još uvijek nepovoljna”, kaže Adnan Jupić, predsjednik kantonalnog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, navodeći da se nakon dužeg vremenskog perioda izuzetno mirnog stanja, broj novozareženih postepeno povećava u posljednje vrijeme, što najavljuje dolazak i četvrtog vala pandemije, koji bi neki svoj maksimalni pik trebao da doživi krajem septembra, početkom oktobra.

“Nadam se da ćemo uz poštivanje svih mjera i kvalitetno provedenom imunizacijom sve moguće štetne posljedice svesti na minimum”, ističe Jupić, pojašnjavajući da je kod nas proces imunizacije dosta bio limitiran brojem raspoloživih vakcina, što se također mijenja i svjedoci smo da stiže sve veći broj vakcina, što nam garantuje da ćemo ih imati dovoljno za sve one motivisane građane spremne da imunizacijom zaštite svoje i zdravlje svojih najbližih”, kaže Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Inače prema Planu distribucije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH najavljeno je da tokom ove sedmice u ZDK stiže 450 vakcina Pfizer BioNTech i to prva doza, zatim 1.500 Sinopharm druge doze, kao i 10.750 vakcina AstraZenece prve doze.

Podsjetimo, prošle sedmice iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH rečeno je da se podjela vakcina odvija prema Planu za vakcinaciju protiv COVID-19 koji je izradio ovaj Zavod po utvrđenom algoritmu, a u skladu sa izraženim potrebama kantonalnih zavoda za javno zdravstvo. (V. J.)