ZDK: Model rješavanja tehnološkog viška radnika u školama

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona krajem jula okončalo je proceduru donošenja rješenja o utvrđenom tehnološkom višku za školsku 2021/2022. godinu u skladu sa Okvirnim programom zbrinjavanja mogućeg tehnološkog viška zaposlenika u osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona i Izmjenama i dopunama Okvirnog programa.

“Taj model, koji se pokazao kao najbolji na području Federacije BiH, omogućava radnicima koji su tehnološki višak pravo prvenstva kod zapošljavanja, odnosno pri prijemu po konkursima u osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona”, ukazuje Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK.

Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK

Pri tom podsjeća na raniji stav sindikata prema kojem se, u svakoj prilici gdje je to moguće, prijem zaposlenika po konkursu vrši na neodređeno vrijeme.

U školskoj 2021/2022. godini u osnovnim školama je ukupno 102 radnika proglašeno tehnološkim viškom što je za 29 manje nego u prošloj školskoj godini, a u srednjim školama 87 radnika što je za četiri manje nego u prošloj školskoj godini.

Prema podacima resornog kantonalnog Ministarstva ove školske godine 29 škola, odnosno 22 osnovne i sedam srednjih sa područja ZDK uopće nema radnika u statusu tehnološkog viška. (Š. B.)