Iznađeno tehničko rješenje za korekciju glavnog projekta izgradnje Koridora Vc kod Nemile

Nakon više održanih sastanaka gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i njegovih saradnika sa eminentnim stručnjacima iz oblasti saobraćaja na temu korekcije glavnog projekta izgradnje Koridora Vc kod Nemile, došlo se do prijedloga rješenja.

 

U pitanju je složeno tehničko rješenje kojim se omogućava korekcija glavnog projekta na način da se predviđa izgradnja petlje odnosno izlaza na autocestu Koridora Vc kod Nemile.

Kako je pojašnjeno radi se o kompleksnom procesu koji zahtijeva izmjenu urbanističke saglasnosti, građevinske dozvole, kao i drugih dozvola.

Da bi se što prije pristupilo rješavanju ovog problema, Grad Zenica će uputiti inicijativu prema JP Autoceste FBiH radi pokretanja procedura za izmjenu glavnog projekta.

„Ulaz odnosno izlaz na autocestu Koridora Vc kod Nemile je potreba i zahtjev mještana Nemile. Ne želimo da Nemilska regija bude na bilo koji način saobraćajno odsječena. Izgradnjom petlje, lokalnom stanovništvu pružila bi se mogućnost pristupa evropskom koridoru, kakav je sigurno i Koridor Vc. Adekvatna saobraćajna povezanost od velikog je značaja za budući ekonomski razvoj Nemilskog sliva. Napominjemo da na ovom području živi oko 20.000 ljudi. Želimo stvoriti pretpostavke za ravnomjeran razvoj svih dijelova Zenice“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.