DR. ADNAN JUPIĆ: ZDK spreman za masovnu vakcinaciju

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić potvrdio je danas u izjavi za RTV Zenica da je ZDK spreman za proces masovne vakcinacije protiv koronavirusa.

“Mi smo u proteklom periodu organizovali preko 65 timova za vakcinaciju, kod nas to dobro funkcioniše zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim zajednicama i domovima zdravlja u općinama i gradovima kantona, tako da i za masovnu vakcinaciju imamo spremne odgovore”, dodao je ministar Jupić.

Pri tome je potvrdio da je ukupna epidemiološka situacija povoljna.

Provedena serološka testiranja pokazuju da je na području ZDK preko 40 posto stanovništva prebolovalo Covid-19.

Dr. Jupić je iznova ukazao na važnost vakcinisanja, jer, kako kaže, ova aktivnost vjerovatno neće spriječiti nastupanje novog vala, ali će sigurno olakšati moguće nove slučajeve u smislu težine kliničke slike, broj smrtnih slučajeva i popunjenost bolničkih kapaciteta.

Ministar Jupić prisustvovao je jučerašnjem sastanku u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu posvećen zajedničkim aktivnostima i mjerama u vezi sa epidemiološkom situacijom izazvanoj koronavirusom u cijeloj Federaciji BiH, te intenziviranjem procesa imunizacije stanovništva u FBiH.

S obzirom na najavljene količine vakcina koje trebaju stići u našu zemlju do kraja ovog mjeseca, ocijenjeno je, da je na nivou kantona potrebno ubrzati pripreme za organizaciju i provođenje intenzivnije imunizacije stanovništva. (Š. B.)