ZDK: Tokom 2020. godine evidentirano 2567 saobraćajnih nezgoda, radari evidentirali 58 635 prekršaja

FOTO: akta.ba

Tokom protekle godine na putevima u Zeničko-dobojskom kantonu evidentirano je 2 567 saobraćajnih nesreća, u kojim su povrijeđene 724 osobe, dok je smrtno stradala 21 osoba. Najviše saobraćajnih nesreća bilo je sa materijalnom štetom.

Evidentno je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u protekloj godini u poređenju sa 2019. godinom za 14,2 posto, a zabilježeno je i smanjenje broja teže povrijeđenih osoba za više od 20 posto, što je dobar pokazatelj, a broj smrtno stradalih je isti kao u prethodnoj godini. Tokom 2020. godine kontrolisano je 77 636 vozila i vozača. Pod dejstvom alkohola je zatečeno i sankcionisano 3036 vozača, dok su 832 vozača zatečena da upravljaju motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita. U najvećem broju nezgoda uzrok je bila neprilagođena i nedozvoljena brzina, vožnja pod dejstvom alkohola, preticanje na nedozvoljenim mjestima kao i nedržanje odstojanja.

Mobilni i stacionarni radarski sistemi na području našeg kantona su u prošloj godini evidentirali 58 635 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. Policija ZDK je tokom 2020. godine poduzela značajne mjere represije radi poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja. Za počinjene prekršaje i krivična djela u saobraćaju policija je sankcionisala 82 899 osoba.

Uprava policije MUP-a ZDK će i u narednom periodu intenzivirati mjere i radnje, naročito represivne mjere, poduzimati određene ciljane aktivnosti koje su rezultat izvršenih analiza i procjena, kako bi se počinioci prekrašaja i krivičnih djela u saobraćaju adekvatno i brzo sankcionisali i naravno kako bi se bezbjednost saobraćaja na svim putevima na području kantona podigla na što veći nivo, saopšteno je iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko dobojskog kantona.