Dugo očekivana svečanost u Smajićima, nakon tri i pol decenije konačno asfalt kroz selo

Nakon tri i pol decenije mještani Gornjih i Donjih Smjajića dočekali su da im put u potpunosti bude asfaltiran.

Radovi se izvode u sklopu realizacije rekonstrukcije i investicionog održavanja putne mreže za 2020. godinu, a sredstva u iznosu oko 76.000 maraka osigurana su iz Budžeta Grada Zenica. Radi se o projektu čija je realizacija počela krajem prošle godine, a asfaltirana je dionica puta u dužini od 240 metara sa izgradnjom potpornih zidova. Danas tokom posjete gradonačelnika Fuada Kasumovića mještani nisu krili oduševljenje urađenim.

„11.6.2021. će biti upisan zlatnim slovima u našim srcima pa možda bude i dan našeg sela jer tri i pol decenije čekati nešto nije mala stvar”, kaže Hasan Halilović, predsjednik Mjesne zajednice Bistričak.
Naš sagovornik kaže da je gradonačelnik ispunio sve ono što je obećao ovim mještanima.
„Prošli ste ovim putem i sve vam je jasno. Gradonačelnik što je obećao sve je i uradio, nema šta”, zaključio je Halilović.

Gradska uprava na čelu sa Fuadom Kasumovićem nastoji rješavanjem infrastrukturnih projekata olakšati i poboljšati život svih mještana bez obzira da li ga podržavali ili ne.
„Ja ću prije svega reći jednu interesantnu stvar. Na zadnjim izborima koji su evo prije pet, šest mjeseci bili samo u tri mjesne zajednice nisam pobijedio, a jedna od njih je i Bistričak kojem pripada ovo selo. Ovo je pokazatelj da ne treba narod kažnjavati koji glasa ili ne glasa, ovo je prvo mjesto koje obilazim poslije izbora. Ovi su ljudi bili najzapušteniji u nemilskom slivu, nisu imali asfalta nikako, ni Gornji ni Donji Smajići. S ovim smo im sve završili. Moje učešće u daljem poboljšanju kvaliteta života mještana Smajića neće se završiti na ovome i dalje ćemo raditi za bolje uvjete i pozivam građane Zenice: dođite i pogledajte jedno prelijepo i tačno onako kako treba uređeno i čisto selo od Gornjih do Donjih Smajića”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Nakon asfaltiranja puta gradonačelnik je najavio i izgradnju ulične rasvjete, ali kako kaže taj proces je na čekanju jer već dvije godine ured za žalbe nije riješio žalbu nakon tendera za izgradnju i rekonstrukciju ulične rasvjete u gradu Zenici.(N.G.)