HFZ. HALIL MEHTIĆ O KNJIZI „SLOBODA ROBIJE“: Najteži momenat, prvi dolazak u zatvor sina Zekerijaha

FOTO: Zenicainfo.ba

Težak period, odvojenost od porodice, godina dana udaljenosti od doma i najmilijih, fizičko zlostavljanje, teški trenuci i razdvojenost od djece, samo su neke od tema koje se nalaze u knjizi hfz. prof. dr. Halila Mehtića, osnivača i uposlenika Islamskog-pedagoškog fakulteta u Zenici i prvog bosanskohercegovačkog hafiza koji je hifz naučio u zatvoru.

„Sloboda robije“ naziv je knjige uvaženog hfz. prof. dr. Halila Mehtića, koja je po njenom izlasku doživjela veliko interesovanje javnosti. Napisana na 275 strana govori o njegovom boravku u zatvoru, te kroz velike emocije kazuje da je zatvor za njega značio slobodu.

„Knjiga na vrlo slikovit način kazuje o beskrupuoznom obračunavanju sistema sa neistomišljenicima, ali ona je istovremeno pouka i poruka, da čovjek sa istinskom odanošću i predanošću prema Bogu dž.š. može odoliti svim iskušenjima i izaći kao pobjednik. Knjiga portretira velikim brojem ličnosti, kako onih koji su igrali vrlo pozitivnu ulogu u montiranom političkom procesu, kao i ličnosti koje su imale negativnu ulogu bilo da su bili čuvari sistema ili ličnosti koji su pod raznim pritiscima, ucjenama i prijetnjama morali davati lažne iskaze kako bi se podigla optužnica i kako bi se digla presuda“, kazao nam je autor knjige, hfz. prof. dr. Halil Mehtić.

Motivacija za pisanje knjige stigla je od sadašnjeg muftije zeničkog, hfz. Mevludina Dizdarevića, a kako ističe, protkana je brojnim likovima iz tog perioda, što pozitivnih, što negativnih. Danas, nakon određenog perioda, dobija brojne pohvale i podršku.

Hafiz Mehtić kroz velike i jake emocije istakao je da su trenuci u zatvoru bili izrazito teški, a najteže mu je bilo biti udaljen od porodice, a prvi dolazak sina Zekerijaha izdvaja kao najteži momenat.

„Najteže mi je bilo kad mi je u zatvor došao prvi put moj sin Zekerijah. Strogo mi je zabranjeno da ne plačem ni ja, ni druga strana, a meni su se prsa razdirala kada sam ga vidio nakon godinu dana. On je bio jako sređen, lijep i obzirom da se u zatvoru govori kroz staklo, ima jedan pult, da se ne bi šta prokrijumčarilo, tu je bio jedan najstrožiji stražar Golub, on je na moje i naše oči tukao zatvorenike, vidio je moju želju za njim, pustio ga je na jedna mala vratašca, a Zekerijah se zatrčao i zagrlio me i opet mi je davao te pare kazavši: ‘Evo ti babo’, a ja mu kažem: ‘Neka sine, ponesi ti pa ti i seka nešto sebi kupite'“, kroz suze ističe hfz. Mehtić.

Knjiga „Sloboda robije“ u potpunosti govori o dešavanjima vezanim za progon, hapšenje i boravak u zatvoru hfz. Mehtića, no kako ističe volio bi da je više pažnje posvetio likovima u ovoj knjizi. Isto tako najavljuje novu štivo o periodu poslije zatvora.

„Ono što meni predstoji da pišem i to sam se zarekao da ću uraditi ako Bog da, jeste taj jedan moj život poslije zatvora. Pokret imama, moja bespravna smjena muftije zeničkog, detalji  i opstrukcije oko osnivanje Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, odnosno, tadašnje Akademije i mnogo toga što sam u Islamskoj zajednici doživio, i to ću ako Bog da uraditi, jer sam to artikulirao kroz intervjue“, kazao je hfz. Mehtić, autor knjige „Sloboda robije“.

Knjiga „Sloboda robije“, dosad je imala dva izdanja od po 2.000 primjeraka, dok je treće izadnje u pripremi. (A. A.)