Da li je ostavka predsjedavajućeg Babajića rezultat konsultacija sa SDA?

“Zenička inicijativa – Kasumović Fuad” održala je danas konferenciju za medije, na kojoj se govorilo o posljednjim dešavanjima na sjednici Gradskog vijeća Zenica, kao i o ostavci Almira Babajića.

Tom prilikom Kenan Uzunović, šef Kluba vijećnika “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad”, poručio je kako je SDA još jednom dokazala da su majstori manipulacija.

“Nakon prošlogodišnjih spinovanja sa “Zenicatransom”, ovu godinu su počeli prebacivanjem odgovornosti za rudnike na Grad Zenicu, iako svi znaju da je odgovornost na Vladi Federacije BiH koja je od perioda pandemije najpoznatija u svijetu afera. Krivce treba tražiti u višim nivoima, ali i u visokopozicioniranim članovima SDA Zenica koji godinama upravljaju rudnicima”, kazao je Uzunović.

Još je istakao kako je SDA na jučerašnjoj sjednici pokušala, a potom i uspjela inicirati incident revizorskim izvještajem iz 2018. godine.

“Za one koji ne poznaju materiju, svaki revizor koji radi izvještaj dužan je, ukoliko uoči neku nepravilnost, istu prijaviti Tužilaštvu. Imajući u vidu činjenicu da je 2020. godina bila izborna, a poznajući mržnju SDA prema gradonačelniku, još tada bi ga uhapsili”, naglasio je Uzunović.

Poručio je i to kako je vrhunac manipulacije i licemjerstva bilo jučerašnje insistiranje na učenju Fatihe rahmetli Husejinu Smajloviću.

“Zenica u znak zahvalnosti svim (grado)načelnicima treba iskazati poštovanje. Nažalost, rahmetli Smajlovića SDA koristi u jeftini i bizarni politički marketing. Među vijećnicima SDA sjede oni koji su podnosili krivične prijave protiv njega, pokušali su ga smjestiti u zatvor, te oni koji su glasali protiv proglašenja rahmetli Smajlovića za “Počasnog građanina Zeničko-dobojskog kantona”. I takvi ljudi sada pričaju o moralu i časti”, podsjetio je Uzunović.

Zatim se osvrnuo na ostavku Babajića za koju smatra da je donesena ishitreno, ali da je to, u konačnici, njegova stvar.

“Ne opravdavam njegov postupak, međutim, ostaje interesantno zašto je ostavku podnio nakon konsultacija sa SDA, odnosno vijećnicom Eminom Tufekčić, u što se i sami možete uvjeriti ukoliko vratite snimak sjednice?! Ne želim komentarisati priče i koincidencije o njegovom stanju na poslu u Kantonalnoj bolnici Zenica, odnosno da je najednom prebačen iz Covid ambulante na Fizijatriju i slično, a prethodno je mjerio temperaturu na kapiji bolnice. Takve priče me ne zanimaju. Uprkos svemu, “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad”, koja ima natpolovičnu većinu i bez SDP-a, pokazala je kako je demokratski opredijeljena kroz činjenicu da je mjesto predsjedavajućeg prepustila upravo SDP-u radi dobre saradnje. Mi nemamo problem sa SDP-om, neka organi stranke odluče za dalje korake”, kazao je Uzunović.

Pojasnio je kako će buduće sjednice voditi dosadašnji zamjenik predsjedavajućeg Mirza Husetić iz “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad”, te da će provjeriti i popis nakon čega će vidjeti da li je moguće da vijećem predsjedava Bošnjak, podsjećajući da su u vijeću iz reda ostalih Kenan Alispahić iz “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad” i Osman Šuvalić u ime nacionalnih manjina.

Vijećnica Aida Halać poručila je kako je Almir Babajić ranije nagovijestio da neće imati vremena za vijeće, odnosno da nisu iznenađeni ostavkom Babajića koja je za njih bila očekivana o čemu imaju i prepisku razgovora.

Vratio sam se u stacionar i sada radim normalno radno vrijeme. Imat ću mnogo manje vremena za vijeće. Razmišljam o nekim sljedećim potezima“, napisao je Babajić članovima Radnog predsjedništva 25. maja, a što je nagovještavalo njegovo povlačenje.

Potom se prisutnima obratio Mirza Husetić, koji je poručio kako rad Gradskog vijeća mora nesmetano funkcionisati bez obzira na promjene unutar radnog predsjedništva.

“Izbor i imenovanje samog predsjedavajućeg donosi parlamentarna većina. Shodno Pravilniku o radu Gradskog vijeća, do zvaničnog imenovanja na funkciju presjedavajućeg obnašat ću funkciju dopredsjedavajućeg i voditi sjednice Gradskog vijeća prema Planu rada za ovu godinu. Odgovornost je, pogotovo ako imate opoziciju koja scenira haos koji je njihovo prirodno stanište, ogromna. Nastojati ću da sjednice vodim kako to dolikuje četvrtom po veličini gradu, te da ćemo iz ove situacije, kao i iz svih dosadašnjih, politički namontiranih, izaći trezvene glave sa dosta više iskustva. Kolega Babajić u više navrata je pokazao da, nažalost, iako je duže od nas u politici, nije sazrio da predsjedava vijećem. Često je pravio pogreške koje su mnogi zamjerali, međutim, imao je našu apsolutnu podršku jer svakome treba dati priliku. Ponosan sam što je „Zenička inicijativa – Kasumović Fuad“ pokazala da nismo kao raniji saziv, odnosno da smo na početku ovog mandata prepustili da mjesto predsjedavajućeg pripadne SDP-u. To je najbolja potvrda da smo uistinu otvoreni za svaki vid saradnje, odnosno da je naš jedini i primarni cilj razvoj grada Zenice koju je dugogodišnja vlast predvođena sa SDA zapustila”, poručio je Husetić.

I on se, također, osvrnuo na potez Babajića koji je, kao član Radnog predsjedništva, očekivao nakon poruke koju im je Babjić poslao 25. maja.

“Žao mi je što mi iz Radnog predsjedništva, a kada govorimo o kolegi Babajiću, znamo pravu istinu, odnosno da je, kako je kazala kolegica Halać, već ranije nama nagovijestio ostavku prije sjednice za što imamo prepiske poruka, iako se za njegovu ostavku sada pokušava vezati posljednja sjednica. To je potpuno pogrešno percipiranje”, kazao je Husetić.

Vijećnik Alen Kapković na konferenciji je najavio skup mještana Nemile, a na kojem “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad” želi spriječiti neviđenu nepravdu prema mještanima iza koje stoji SDA.

“Pozivam sve mještane Nemile da se odazovu skupu koji “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad” planira održati u ponedjeljak, sa početkom u 17 sati, a na kojem ćemo pokušati iznaći rješenje za neviđenu sramotu i nepravdu koju je zenička SDA učinila prema ovom naselju. Kako vam je poznato, u režiji SDA mještani Nemile ostali su uskraćeni za izlaz sa Koridora 5C, čime bismo bili primorani ići u Žepče kako bismo se isključili na autoput ili pak do Zenice. Takav maćehinski odnos za stanovnike Nemile nije zabilježen. Svjesni da bi to potpuno ugušilo Nemilu, nanijelo nesagledive štete i po privrednike koji djeluju na području Nemile, “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad” organizatirati će ovaj skup da zajedničkim snagama pokušamo omogućiti Nemili ono za šta ju je SDA uskratila. Nama se neće pomiješati mailovi, nego ćemo uložiti i posljednji atom snage da iz ove borbe izađemo kao pobjednici”, poručio je Kapković.

Na kraju sjednice Uzunović je najavio osnivanje stranke “Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad”, a koja će na predstojećim Općim izborima imati kandidate na svim nivoima.

 “Građani Zenice su jasno dali podršku za hrabro, odlučno i pravedno vođenje grada sa 70 posto osvojenih glasova što je procentualno najubjedljivija pobjeda u BiH”, zaključio je Uzunović.