FBiH: Sporazum o restruktuiranju rudnika

Na današnjim pregovorima u Sarajevu usaglašen je i potpisan sporazum između Sindikata radnika rudnika Federacije BiH, Elektroprivrede BiH i Federalnog ministarstva rudarstva, industrije i energetike koji reguliše pitanje restruktuiranja rudnika.

U proteklom periodu Sindikat radnika rudnika bio je nezadovoljan predloženim modelom reorganizacije i zaprijetio protestima.

Sporazum u sedam tačaka precizira da reorganizacija nema alternativu, te da će biti proveden kroz socijalni dijalog, osiguranje sredstava za penzionisanje rudara, pri čemu bi se reorganizacija na planu ljudskih resursa trebala okončati do kraja 2023. godine.

Pored toga, sporazum uključuje da će se zbrinjavanje radnika vršiti na socijalno prihvatljiv način, izradit će se novi pravilnik o radu i pravilnik o učinkovitosti poštujući postojeći kolektivni ugovor, a Elektroprivreda BiH se obavezuje da će osigurati daljnje investicije.

Predsjednik Sindikata Rudnika Zenica, Elvedin Avdić je za RTV Zenica potvrdio da je predviđeno 15.000 KM po jednom rudaru za zbrinjavanje na osnovu sporazumnog prekida rada.

Samostalni sindikat radnika u rudarstvu FBiH zadržava pravo aktiviranja odluka Upravnog odbora, a to su štrajk i prekid rada u slučaju nepoštivanja sporazuma.

Restrukturiranje rudnika neće značiti poskupljenje struje, potvrdio je nakon završenih pregovora Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH. (Š. B.)