FOTO: Centralna svečanost Bajrama u Sultan Ahmedovoj džamiji

Centralna svečanost obilježavanja ramazanskog Bajrama održana je jutros u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici.

Vjernicima se, nakon bajram namaza, prigodnim riječima, odnosno bajramskom hutbom obratio muftija zenički hfz. Mevludin ef. Dizdarević. On je ovom prilikom podsjetio na univerzalne vrijednosti i poruke Bajrama, te se između ostalog osvrnuo na aktuelnu situaciju u bh. društvu, kao i položaju muslimana u svijetu, prije svega u kontekstu aktuelnih zbivanja u Palestini.

“Pored iskrenih dova i osude zla, Bošnjaci u Evropi mogu naučiti da ne smiju dozvoliti da se BiH i Bošnjaci palestiniziraju. To znači gubitak države, sukobljavanje, nažalost neke stvari i danas vidimo. Mnoge sile su podigle glavu jer su osjetile našu slabost gdje politički protivnici postaju krvni neprijatelji, u javnosti je poznat sve grublji jezik kojim se produbljuje taj sukob”, istakao je Dizdarević.

Naglasio je da narod bez autoriteta nije narod već bezlična masa kojom je lako upravljati.

“Smireno i bez uvreda moramo govoriti o stvarima bitnim za život Bošnjaka, popravljati međusobne odnose i raditi za dobro Bošnjaka”, zaključio je muftija Dizdarević.

Protokolom Muftijstva zeničkog, pored centralne svečanosti planiran je i niz aktivnosti obilježavanja Bajrama. Za sutra je planirano i obilježavanje Dana šehida u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog, te posjeta štićenicima JU “Dom-porodica” Zenica.